Přečtěte si: Vzdělávání je základem rozdělení společnosti

úterý 28. října 2014 ·

Studie dvou britských psychologů a jejich holandského kolegy se zabývá významem dosaženého stupně formálního vzdělávání pro postavení lidí ve společnosti a vlivem vzdělávání na postoje a názory lidí, jejich životní situaci a zdraví.


Výzkumníci pracující s daty z Velké Británie i s daty mezinárodními hovoří o „vzdělanostním efektu“. Ve své studii ukazují pět významných aspektů vzdělanostního efektu:

  1. Vyšší dosažený stupeň vzdělávání je spojen s lepší životní situací (wellbeing), lepším zdravím, vyšší mírou sociální důvěry, větším zájmem o politiku, nižším politickým cynismem a méně nepřátelskými postoji vůči imigrantům a etnickým minoritám. 
  2. Vzdělávání predikuje tyto výstupy silněji než výše příjmu nebo postavení v zaměstnání kromě ukazatele zdraví a životní situace – znamená to, že pouze zaměření na výši příjmu nemůže postihnout procesy vedoucí k sociálně ekonomické nerovnosti. 
  3. Vzdělanostní efekt je stabilní už nejméně po období 25 let (1986 až 2011), se zvyšující se nerovností příjmů však mohou i ony začít hrát významnější roli. 
  4. Většina těchto účinků vzdělávání je spojena s dosažením univerzitního vzdělávání– to se jeví jako dělicí čára v současné společnosti. 
  5. Vzdělanostní efekt nemizí, když lidé stárnou – naopak rozdíl v míře sociální důvěry se prohlubuje.

Autoři se pokoušejí hledat příčiny těchto jevů a jako možnou příčinu uvádějí skupinovou identitu lidí spokojených se svým vzděláním, a naopak identitu lidí nespokojených s dosaženým vzděláním. Studie ukazuje, že vzdělávání je základem rozdělení společnosti a významně ovlivňuje nejen životní příležitosti, ale i široký okruh společenských postojů. V zájmu společnosti je proto zajistit rovný přístup ke vzdělávání.

Zdroj: LSE British Politics and Policy


Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

5 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
28. října 2014 v 11:10  

No jo. Jenže autoři zapomínají na to, že vyšší vzdělání je především predikováno vyšší inteligencí. A ta vyšší inteligence hold způsobuje jevy zmíněné v článku v bodu č. 1.

A fakt nevím, co si v těchto souvislostech autoři představují pod pojmem rovný přístup ke vzdělání. Lze snad dosáhnout toho, aby lidé s IQ 70-80 získali univerzitní vzdělání? Jsou toho vůbec schopni?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
28. října 2014 v 12:09  

Určitě ano.

Když se učitelé zlepší, zavedou nové metody práce, nechají se proškolit (zejména učitelé matematiky), to by to v tom byl čert, kdyby se to nepodařilo.

Je to jenom o učitelích.

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. října 2014 v 12:55  

Základem všeho jsou peníze a krása.
Jestli je nezbytné k něčemu zabezpečit rovný přístup, pak k těmto atributům. V rukou to mají především finanční poradci a plastičtí chirurgové.

Jana Karvaiová řekl(a)...
28. října 2014 v 17:17  

Paní Adamová, to víte, že to možné není.Ale proč to nezkoušet stále dokola.Už i Jára Cimrman nastoloval fakt, že někdo musí ukázat, kudy cesta nevede. No a tou myšlenkou (rovný přístup,inkluzí ) je cíl - ukázat,kudy cesta nevede.Že to stojí peníze, zbytečné nervy všech zůčastněných je jedno. Ti nahoře,co to vymysleli s tím nervy nemají a ještě je za to někdo plácá po zádech. No nepropagujte to!
Místo, aby někdo na plnou hubu řekl, že základem rozdělení společnosti je ten všivej kapitál a prachy ,soustředění moci do rukou pár bohatých, tak se hledá jiný viník. A školství je hned nasnadě. Zkuste si kopnout do nějakého českého zbohatlíka,to bude hned povyku.

MM řekl(a)...
29. října 2014 v 3:56  

S univerzitním stupněm vzdělání velmi těsně koreluje vlastnictví univerzitního diplomu. S výjimkou několika bordelářů je korelace prakticky stoprocentní.
Proto navrhuji mnohem jednodušší řešení:
Natisknout vysokoškolské univerzitní diplomy a dát je každému, kdo si řekne. Nebo rovnou předávat už s rodným listem.
To bude radosti!
Pardon, wellbeingu!
--------------------
P. S.: Ten rovný přístup ke kráse a penězům bych si prosil také.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.