Studenti, přihlaste své webové a mobilní aplikace do soutěže Společně otevíráme data

pátek 12. září 2014 ·

Fond Otakara Motejla spouští druhý ročník soutěže, která oceňuje nejlepší aplikace postavené na otevřených datech. Své aplikace mohou do 31. října 2014 přihlašovat i studenti vysokých či středních škol, vítězové získají finanční a věcné ceny. Všichni soutěžící také mohou využít konzultace mentorů z předních IT společností, kteří pomohou s technickým řešením nebo propagací jejich projektů.

Státní úřady, kraje i města postupně zpřístupňují informace ve strukturovaných a strojově čitelných formátech, které umožňují další využití. Cílem soutěže, jejíž podmínky najdete na www.otevrenadata.cz, je podpořit tento trend a ocenit kvalitní aplikace, které na otevřených datech vytváří nové služby prospěšné pro veřejnost.

“Loňský ročník soutěže ukázal, že v otevřených datech je velký potenciál a čeští studenti mají skvělé nápady, jak jej využít,” říká manažer Fondu Otakara Motejla Jiří Knitl. Mezi loňskými vítězi byla například služba Najdi lékárnu z dílny studentů ČVUT nebo aplikace Prague Transport vytvořená studentem Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Soutěžit mohou české webové a mobilní aplikace, které pracují s otevřenými daty nebo část použitých dat poskytnou v otevřeném formátu. Na vítěze čekají odměny ve výši 10 - 20 000 Kč, chytré telefony i odborná školení. Nejlepší studentský projekt získá navíc Cenu Fondu Otakara Motejla spojenou s odměnou 10 000 Kč. V porotě zasednou ředitel CZ.NIC Ondřej Filip, podnikatel a ústavní právník Marek Antoš, IT konzultant Jiří Peterka a další osobnosti. Při hodnocení budou přihlížet zejména ke společenskému přínosu aplikací, originalitě řešení a uživatelské příjemnosti. Přihlásit se můžete na www.otevrenadata.cz.

Soutěž podporují i české firmy. “Zpřístupňování dat považujeme za velice důležité. Aplikace, které byly úspěšné v loňském roce, ukázaly, jak mohou takové projekty přispět ke zlepšení situace a upozornit na nečekané souvislosti. Díky nim lépe rozumíme tomu, co se kolem nás děje,” uvádí Ondřej Filip, ředitel společnosti CZ.NIC, která je společně s Nadací Vodafone generálním partnerem akce.

Soutěž podporují také firmy ABRA Software, Deloitte, Dobrý web, Huawei, Keboola, Microsoft a Red Hat, které poskytnou nejen věcné ceny, ale všem soutěžícím nabízí i technickou podporu a konzultace v oblasti digitálních médií.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.