Přečtěte si: Smysl školy? Pomoci dětem, aby našly sebe, své nadání

pondělí 1. září 2014 ·

Komentář Jitky Boučkové: Vede se debata o školství. V jejím centru by měly stát děti, jejich individualita. Ne snaha nacpat žáky "do osnov", ale hledat v nich to, k čemu mají talent.

Z komentáře Jitky Boučkové v Aktuálně.cz vybíráme:

Škola by je měla připravit především na to, aby ve svobodné společnosti vedly plnohodnotný život. To by mělo stát od první třídy na začátku jakékoli úvahy o poslání škol. Dvacet pět let po české sametové revoluci Rusko zabralo Krym a posílá vojáky na Ukrajinu. Víc než dřív si uvědomujeme: svoboda není zadarmo. Čtyřicet let komunisté vychovávali občany ke strachu, po revoluci se česká silueta upnula ke konzumu. Teď je čas děti naučit, aby toužily po svobodě, aby měly odvahu ji prosazovat a hájit. Důležité přitom je, aby svobodu nechápaly jako výlučně „svou“, na úkor svobody ostatních.

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
2. září 2014 v 14:15  

ve vedlejší rubrice je pěkný článek "je to slušná brigáda při škole,říká mladý prostitut",z nějž plyne,že každý žák sám v sobě najde to nadání které ho baví,proč by zrovna kantor měl opruzovat žáka s matikou či kreslením...

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. září 2014 v 14:26  

A týká se to hledání se i pedagogických sborů?

Unknown řekl(a)...
2. září 2014 v 18:06  

nevím jak vy,paane kolego,ale já již jsem veškeré své nadání ze sebe za 30 let vydoloval,vždyť já ještě pamatuju soudružskou sebekritiku,hledání vnitřních zererv,překonání sebe sama....ta dnešní mladá generace s tou svojí autoolovulací ví prdlačky co to byly soudružské vztahy....

Unknown řekl(a)...
2. září 2014 v 18:17  

...když vidím toho našeho pšatřicetiletého kolouška jak mě míjí po schodech,bere dva najednou,rozřezaný rifle na něm vlajou, a pohrdlivě se zubí,si říkám počkej mladej za 20 let jak budeš v klusu po mycardis plusu,jo zrychlíš ,to když se zapomeneš a dáš si po miluritu třístovce kafe,to v sobě vydoluješ i zbytky atletického nadání z mládí..

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.