Přečtěte si: Školy čím dál častěji využívají tablety, testovat se budou i QR kódy

středa 10. září 2014 ·

České školy začínají využívat nejmodernější technologie. Chytré mobilní telefony při výuce učitelé stále neradi vidí, jako čtečky takzvaných QR kódů by však mohly pomoci. Ministerstvo školství chce totiž kódy umístit na doklady o vzdělání. Do popředí se na školách dostávají také tablety, některé školy je testují už druhým rokem.


Z článku Květy Moravcové, kap a Vladimíra Kroce v Rozhlas.cz vybíráme:

Ministerstvo školství se rozhodlo podpořit umístění takzvaných QR kódů na vysvědčení, výuční listy nebo vysokoškolské diplomy. Úřad si od toho slibuje usnadnění práce školských pracovníků. Podle mluvčí úřadu Kláry Bílé by QR kódy mohly pomoci například při přijímacích zkouškách.

„Škola získá oskenováním grafického kódu jednoduše a rychle údaje o hodnocení žáka, aniž by musela něco manuálně přepisovat. Při správném využití QR kódů by mělo dojít ke snížení administrativní zátěže,“ říká Bílá.

1 komentářů:

MM řekl(a)...
11. září 2014 v 2:30  

Povinné QR kódy logicky znamenají koupi nových verzí programů pro tisk vysvědčení. Bude-li přijata vládou čerstvě schválená novela školského zákona, už v příštím roce budou školy nuceny programy inovovat, protože se zásadně změní klasifikace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (a s ní i struktura údajů zasílaných z programů do ministerského rejstříku). Budou-li o rok později zavedena nová vysvědčení, školy se prohnou znovu.
Aniž bychom to potřebovali, kvůli ministerským kapricům jsme v posledních šesti letech třikrát kupovali novou verzi evidenčního programu, aby vyhovoval novým číselníkům oborů, novým údajům o absolventech atd. Koukám, že šaráda pokračuje.

A jen tak na okraj: Vysvědčení je dokument na celý život. Jak dlouho se asi budou QR kódy v praxi využívat? Deset let? Půjde-li pokrok hodně pomalu, pak možná i patnáct. Pak už to bude jen úsměvně archaická zbytečnost s informační hodnotou dvouhlavého orla na C. K. vysvědčeních. Ale ten byl alespoň hezký.
(Ještěže koncem 80. let nikoho nenapadlo vydávat ke každému vysvědčení audiokazetu s nahranými daty nějaké "basicovské" aplikace.)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.