Přečtěte si: Nové technologie vytvářejí tlak na změnu tradičních pedagogických přístupů a změnu v hodnocení a certifikaci vzdělávání

čtvrtek 18. září 2014 ·

V uplynulém roce proběhla dvě setkání 14 šéfů exekutivy nejvýznamnějších amerických univerzit, kde přítomní diskutovali o dalších směrech vývoje institucí terciárního vzdělávání. Výsledky jejich diskuse jsou shrnuty v dokumentu „Signals and Shifts in Postsecondary Landscape“.

Podle tohoto dokumentu nové technologie vytvářejí tlak na změnu tradičních pedagogických přístupů a změnu v hodnocení a certifikaci vzdělávání a univerzity se určitým změnám nebudou moci vyhnout. Dokument identifikoval čtyři hlavní posuny, ke kterým v terciárním vzdělávání dochází pod vlivem technologií:
  1. vzestup volně přístupného obsahu, který přispěje ke změnám v pedagogických postupech,
  2. data jako podklad pro sledování procesu učení,
  3. sociální strukturace práce a nové dovednosti – důraz na dovednosti a zapojení do rozsáhlých sítí při vytváření hodnot,
  4. alternativní způsoby hodnocení a certifikace – hodnocení podle času stráveného na přednáškách nebo podle počtu kreditů je zpochybňováno, nabízejí se odznaky a další možnosti digitální certifikace.
Účastníci setkání zvážili tyto trendy i okolnosti jako finanční dostupnost studia a soustředění studentů v místech vzdělávání a uvedli čtyři možné modely pro instituce terciárního vzdělávání v budoucnu:

  1. Historické univerzity se zaměřením „liberal arts“ – budou využívat moderní technologie, ale spolehnou se na specifické zaměření, budou nabízet pouze bakalářský stupeň, budou závislé na finanční podpoře. 
  2. Školy pro širší komunitu – zaměří se na kratší moduly, výcvikové pobyty, vzdělávání založené na kompetencích a programy na míru jednotlivým studentům i zapojení širší komunity jako dobrovolníků. 
  3. Podnikatelské instituce – škola bude podporovat podnikatelské záměry studentů, podniky budou financovat univerzitu a získávat studenty a jejich nápady, důraz bude kladen na mentory, kontakty studentů, hodnocení v podobě portfolií. 
  4. Instituce pro korporátní a globální studenty – založená na nabídce online vzdělávání a měsíčních poplatcích, na základě požadavků zaměstnavatelů bude nabízet kurzy zaměřené na zaplnění nedostatku určité kvalifikace na trhu práce.

Zdroj: eCampusNews.com

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.