Přečtěte si: Kudy mizí vzdělávání ze škol

pondělí 15. září 2014 ·

O budoucnosti školy jako instituce se všude mluví s jistou obavou. Pomyslná zeď je plná čertů s tablety, chytrými brýlemi a on-line kurzy otevřenými pro nespočet zájemců, kteří by jinak svěřili své vzdělání do rukou školského systému. Někdo zavírá oči, aby neviděl, jak technologie proměňují všechny oblasti společenského a individuálního světa, někdo říká „OK, je třeba se adaptovat“. Někdo to už dokonce i dělá. Řada škol na Novém Zélandu přijala existenci chytrých zařízení jako prostou skutečnost a místo popírání toho, že se Země točí, hledají způsoby, jak dát technologiím ve vzdělávání místo. Nemusí k tomu mít příliš mnoho „železa“, žáci si v drtivé většině nosí vlastní. V silném kontrastu k tomu, většina českých škol svým žákům používání chytrých zařízení výslovně zakazuje. Pevně doufejme, že nevytáhnou učebnice z dob, kdy se všeobecně soudilo, že Země byla stvořena za sedm dní…


Z článku Boba Kartouse v EDUin.cz vybíráme:

Vysoké školy v ČR nejeví sebemenší známky pocitu ohrožení. O otevřených on-line kurzech slyšelo jen několik jedinců a zdá se, jakoby se vše odehrávalo v poněkud jiném časoprostoru. Vzhledem k tomu, že české vysoké školy nezatěžují své studenty břemenem školného, nemusejí se zdánlivě obávat ani konkurence v podobě soukromých poskytovatelů vzdělávání. Jsou tu umné triky, jako je změna postupových kritérií během studia – studenti dříve vyhazovaní po prvním ročníku jsou ponecháni „v klidu“ až do neúspěšného konce bakalářského studia, přičemž po celou dobu jejich pobývání z nich jdou škole peníze na hlavu. Tak se vysoké školy brání realitě a tedy celkové redukci. Nicméně to je stále totéž strkání hlavy do písku před skutečností, že uchazečů více nebude.

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
16. září 2014 v 8:53  

Problémy systému jsou opět účelově svalovány na ty, kdo za ně nemohou, tentokrát VŠ.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
16. září 2014 v 17:57  

Ano problémy jsou zejména v systému. Na rozdíl od SŠ a ZŠ, kde opravdu školy a učitelé za ten čurbes, co je, nemohou, tak VŠ si ten systém vytvářejí převážně samy. Vliv Rady VŠ a Konference rektorů je rozhodující. A že mnoho pracovníků VŠ žije jen v malém českém rybníčku, lze doložit daty i osobními zkušenostmi, např. o fenoménu MOOC z 25 vysokých představitelů fakult 16 VůBEC nikdy neslyšelo, a to ještě na jaře 2014.

A nerozumím slovům "opět účelově".

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. září 2014 v 9:13  

Zkuste utěsnit skuliny ve školských jímkách a zkontrolovat odpady.
Jako jestli nám to vzdělávání někde neprosakuje ze škol do okolí, nebo jestli ze škol nevyhazujeme materiál, který ještě nějaké, byť zbytkové množství, vzdělání obsahuje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.