Nejste tak chytří, jak si myslíte

středa 24. září 2014 ·

Klamou vás média, politici a ze všeho nejvíc vlastní mozek

Čím víc se dozvídáme o mozku, tím horší zprávy z toho pro lidskou hrdost plynou. Když se rozhodujete, který mobilní telefon koupit nebo kterému politikovi důvěřovat, a myslíte si, že jsou vaše rozhodnutí racionální, pak máme pro vás dost špatnou zprávu – nejste tak chytří. Naše chování, naše pozornost, paměť i duševní výkon se dají změnit několika slovy, anebo šálkem horkého nápoje. Pokusy s primingem dokázaly, jak křehký nástroj je mozek. Autor knihy Nejste tak chytří, jak si myslíte představuje 48 způsobů, kterými nás může vlastní mozek zmást. Lze je rozdělit do tří hlavních oblastí: kognitivní zkreslení, heuristické a logické klamy.

Dozvíte se například, jak funguje:
• konfirmační zkreslení
• klam texaského ostrostřelce
• efekt přihlížejícího
• Dunbarovo číslo
• věrnost značce
• syndrom skupinového myšlení
• efekt třetí osoby atp.

Doporučujeme knihu všem, co se zajímají o populární psychologii a co by se rádi dozvěděli něco o „zkratkách“, které si náš mozek občas při přemýšlení dělá. S každým novým tématem v této knize uvidíte sami sebe v úplně novém světle. Zjistíte, že jste stejně pomýlení jako my všichni, ale to je v pořádku. Díky tomu jste normální. Netrapte se tím. Přejeme zábavné čtení.

Doporučená cena 269 Kč. Knihu s 15% slevou zakoupíte na www.albatrosmedia.cz.

Ukázky stran:




1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
24. září 2014 v 11:57  

Nejste tak chytří, jak si myslíte...

ale jak daleko vidíte!
Nebo blbí? Teď nevím. Tak asi, jak kdo.
Třeba členové vítekteré strany JSOU podle jejich mínění chytřejší, než si MY myslíme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.