Jiřina Janáčková: Komentář k článku Školní ombudsman: "Chládkovi pomohu řešit šikanu, budu jezdit do škol"

pondělí 8. září 2014 ·

Jesus Kristus, Svatá Marie, Panno Sedmibolestná, on bude pan ombudsman jezdit po školách a řešit šikanu. No, to se tedy opravdu ministerstvu školství povedlo báječné systémové řešení! To by si měl ten poloviční úvazek pan exministr trochu prodloužit asi tak na 365 dní v roce včetně víkendů a státních a církevních svátků.

Paradoxem je, že pan ombudsman bude mít daleko nižší kvalifikaci, než kterýkoli školní metodik prevence.

Nutno souhlasit, v souladu s názorem páně exministra, že zřízení funkce školního ombudsmana je skutečně zatím jen spíš pouhým hokus-pokusem na úrovni legionářské trafiky. Pomineme-li, že stížnosti a podání je ministerstvo povinno vyřizovat v zákonné lhůtě či ve lhůtě stanovené pro správní řízení, je tento krok spíše úsměvným příkladem stranické prebendy pro soukmenovce z ČSSD, který se ovšem politicky závislý však necítí. Zcela bezpečně však není ovšem nezávislý. Současně lze předpokládat, že pan ombudsman bude mít „k ruce“ armádu školních inspektorů, kteří mu poskytnou „nutnou součinnost“ a budou mu připravovat podklady a vyhodnocovat materiály.

Ve školství ještě chybí to, co existuje v naší armádě, a to hlavní školský kaplan. Školství by ovšem nemělo ustrnout a jít v duchovní péči o rodiče a učitele dále a zřídit hlavního školního rabína a hlavního školního muftího. Hříchů je ve školství totiž tolik, že by se věru bohatě uživil. Ministerstvo školství by tento krok mělo zvážit, Ekumenická rada církví a Česká biskupská konference by pak vybraly vhodného kandidáta, který by mohl rodiče žáků, učitele, ale i ředitele – hříšníky nejen vyzpovídat, ale mohl by jim prodávat i odpustky za hříchy dříve spáchané, ale i za hříchy budoucí.
Nebála bych se ani zřídit funkci hlavního školního muftího, který by vydával rozhodnutí (fatvy) ke sporným školským problémům a kauzám. Muftí by stejně tak mohl vykládat školský zákon a vydávat fatvy v obtížných případech, s nimiž si obyčejný školní inspektor, Česká školní inspekce a ministerstvo školství léta lámou hlavu. Jmenoval by se Muftí ul-anám, tj. muftí školního tvorstva, nebo také šeich-ul-isláma. U dvou posledních funkcí vidím pouze jediný problém, který spočívá v nutné obřízce, kterou by kandidát na funkci musel podstoupit osmý den po nástupu do úřadu.

Laudetur Jesus Christus, Alláh Akbar.

Komentář autorky k článku Školní ombudsman: "Chládkovi pomohu řešit šikanu, budu jezdit do škol"

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
8. září 2014 v 15:56  

Eda si na druhou polovinu úvazku vezme ještě funkci vrchního školního ochutnávače. Hned jak na nějaký škole vyřeší šikanu, vtrhne do jídelny provést inspekční žír. Takže pozor. Když už se na škole zhusta šikanuje, mělo by se tam vařit jak u Pohlreichů. Jinak basamasfousama!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.