Jan Wagner: Další šmejd z dílny Národního centra bezpečnějšího internetu 2. aneb Kozel zahradníkem

úterý 16. září 2014 ·

Partner Národního centra bezpečnějšího internetu a provozovatel portálu eCrime.cz Kraj Vysočina získává na tomto e-learningovém portálu osobní údaje v rozporu se zákonem. Uživatelé portálu nejsou informováni, kdo jejich osobní data zpracovává, k čemu mohou být použity, a není vyžadován ani souhlas s tímto zpracováním. Národní centrum bezpečnějšího internetu i Kraj Vysočiny tak ukazují, jak nemá vypadat bezpečnější internet. Tedy doslova kozel zahradníkem...

Registrační formuláře e-learningovém portálu eCrime.cz, který v rámci projektu „Kraje pro bezpečný internet“ provozuje Kraj Vysočina, vyžadují zadání osobních údajů. Kdo osobní údaje shromažďuje se ale v průběhu registrace nedozvíme, dostaneme jen zavádějící informaci: "Tento projekt je spolufinancovaný Programem prevence kriminality Ministerstva vnitra. On-line kvíz a obsah e-learningových kurzů vytvořilo Národní centrum bezpečnějšího internetu, kromě kurzu pro zaměstnance a příslušníky Policie ČR, který připravila Vyšší policejní škola MV v Praze. Realizaci e-learningového modulu zajistila společnost Servodata za podpory společnosti Microsoft."


V průběhu registrace není vyžadován souhlas se zpracováním osobních údajů a není tu ani informace, k jakému účelu budou zpracovávány. Tato informace je ukryta na stránce Časté dotazy:

Osobní údaje získané při registraci spravuje Kraj Vysočina v souladu s registrací na ÚOOÚ. Vámi zadané informace budou použity pouze pro potřeby registrace do e-learningového kurzu a znalostního kvízu, a mohou být použity také pro komunikaci s Vámi. V žádném případě nebudou poskytnuty třetím osobám.

Tato informace je ale bohužel lživá, protože v registraci u ÚOOÚ se dočteme:

Příjemci nebo kategorie příjemců, kterým mohou být údaje zpřístupněny či sdělovány:
Jiní příjemci: KRAJSKÉ ÚŘADY ČR V RÁMCI PROJEKTU KRAJE PRO BEZPEČNÝ INTERNET





Z výše uvedeného vyplývá jediné doporučení: vyhněte se tomuto portálu, není důvěryhodný!

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
23. září 2014 v 8:45  

V minulém týdnu jsme na školu dostali e-mail a plakáty propagující tuto aktivitu.večer a dnes ráno jsem prošla si prošla kurz pro rodiče a jsem v šoku.
Nepřehledné materiály s typografickými chybami, faktickými chybami, nesmyslnými videi. Jsem v šoku, že bych toto měla předvést žákům. Možná jako odstrašující příklad.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.