E-kniha pro vás: České školství v mezinárodním srovnání

středa 10. září 2014 ·

OECD zveřejnila 9. září 2014 v 11:00 publikaci Education at a Glance, která prostřednictvím vybraných indikátorů porovnává vzdělávací systémy zemí OECD. Kromě vlastní publikace vydává OECD i profily jednotlivých zemí – Country Notes, v nichž jsou podchyceny základní výsledky pro danou zemi – a základní fakta jednotlivých zemí vycházející z Education at a Glance – Key Facts. Jde o nejaktuálnější výsledky mezinárodních srovnání vzdělávacích systémů, které jsou k dispozici.


Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zpracovalo materiál České školství v mezinárodním srovnání, ve kterém uvádíme informace o základních výsledcích zveřejněných Education at a Glance 2014 a podrobněji analyzujeme indikátory publikované OECD v základních faktech a profilech zemí. Education at a Glance obsahuje 30 indikátorů popisujících vzdělávací systémy zejména z pohledu přístupu ke vzdělávání a průchodu vzdělávací soustavou, výstupů ze vzdělávání (výsledky žáků a dospělých v mezinárodních šetřeních, přestup ze vzdělávání na trh práce, zaměstnanost, nezaměstnanost a platy podle vzdělání ,...), finančního zabezpečení vzdělávání, personálního zabezpečení vzdělávání, podmínek pro výuku (např. vyučovací doba žáků, počet žáků na třídu, na učitele). Zvláštní pozornost je věnována předškolnímu vzdělávání a profesi učitele (počáteční vzdělávání učitelů, další profesní rozvoj, kariérní řád, platová situace učitelů, vyučovací a další povinnosti, apod.).

Veškeré publikované údaje, pokud není uvedeno jinak, jsou za školní rok 2011/12 (údaje za žáky/studenty, poprvé zapsané a absolventy, platy učitelů, ...), za rok 2012 (zaměstnanost, nezaměstnanost) a 2011 (finanční údaje) a údaje vycházejí zejména ze statistických šetření UOE (společné dotazníky Eurostatu, OECD a UNESCO), výběrového šetření pracovních sil, vlastních šetření INES OECD (program zabývající se indikátory ve vzdělávání), šetření gramotnosti žáků (PISA 2012) a šetření gramotnosti dospělých (PIAAC 2012).

Celou publikaci Education at a Glance 2014 naleznete na www.oecd.org/edu/eag.htm



0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.