Česko-americký vládní program posílá rodilé mluvčí do středních škol v regionech

úterý 2. září 2014 ·

Deset čerstvých absolventů amerických vysokých škol bude v roli asistentů pomáhat zlepšovat angličtinu českých středoškoláků v regionech. Jejich působení v České republice umožnilo vládní stipendium česko-amerického Fulbrightova programu.


S „Fulbright English Teaching Assistants“, zkráceně ETA, se letos budou moci setkat studenti na středních školách v Benešově, Českém Těšíně, Holešově, Chotěboři, Kolíně, Ostravě, Prostějově, ve Starém Městě, Tišnově a Vsetíně.

„Při výběru škol se zaměřujeme na školy mimo Prahu, protože si uvědomujeme, že je pro ně problém najít rodilého mluvčího, který by obohatil výuku a zvýšil motivaci studentů. Pro školy je tento program výhodný v tom, že za asistenta nemusí platit, protože jeho pobyt je kompletně hrazen vládním stipendiem. Bohužel zájem ze strany středních škol výrazně přesahuje možnosti program, takže nejsme schopni asistenty nabídnout všem školám, které o něj mají zájem,“ vysvětluje fungování programu jeho koordinátorka Andrea Semancová z Komise J. Williama Fulbrighta, která má Fulbrightovy stipendijní programy v České republice na starosti.

Fulbrightův program je česko-americkým stipendijním programem umožňujícím pobyty amerických studentů, vědců, učitelů a asistentů v České republice. Zároveň stipendijně podporuje studijní, výzkumné a odborné stáže českých občanů v USA. Program je financován společně českou a americkou vládou.

Ve školním roce 2014-2015 bude v ČR působit celkem 20 amerických stipendistů, zatímco do USA odjíždí 39 Čechů. Detailní seznamy stipendistů a přehled stipendijních programů lze najít na webu Fulbrightovy komise na www.fulbright.cz/stipendia.

Komise J. Williama Fulbrighta byla založena v roce 1991 na základě mezivládní dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými za účelem rozvoje vzdělávacích, vědeckých a kulturních výměn. Komise spravuje česko-americký program vládních stipendií a poskytuje informační a poradenské služby pro zájemce o studium v USA. Bližší informace o Fulbrightově komisi, včetně seznamu a umístění všech českých a amerických stipendistů, naleznete na www.fulbright.cz.

Seznam amerických asistentů ve výuce 2014-2015

Benešov
Gymnázium Benešov
Thomas Morris
Villanova University

Český Těšín
Gymnázim Český Těšín
Molly Suzanne Sievert
Washington University

Holešov
Gymnázium Ladislava Jaroše
Kaley Nicole Cook
University of Nebraska-Lincoln

Chotěboř
Gymnázium Chotěboř
Griffin Miller Canfield
St. Mary’s College of Maryland

Kolín
Gymnázium Kolín
Arica Brittney Sue Jeffery
Seattle University

Ostrava
Obchodní akademie a VOŠ sociální
Marie Catherine Valek
University of Texas

Prostějov
Reálné gymnázium a základní škola
Trishia Marie Mudd
University of Cincinnati

Staré Město
Střední odborná škola a gymnázium
Amy Clare Strada
Bates College

Tišnov
Gymnázium Tišnov
Chloe Skye Weiser
City University of New York

Vsetín
Střední průmyslová škola strojnická
Samuel Jonathon Glenn
University of Dayton

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.