Přečtěte si: Potřebujeme jednotné přijímací zkoušky na střední školy?

středa 6. srpna 2014 ·

Vedení středních škol není schopno samo zajistit, aby do jejich zařízení byli přijímání žáci, kteří studium zvládnou a úspěšně ho završí maturitou. Také tímto způsobem lze vnímat rozhodnutí ministerstva školství zavést jednotné přijímací zkoušky na střední školy.

Z článku Petra Hartmana v Rozhlas.cz vybíráme:

Stačí připomenout zkušenosti s fungováním státních maturit. Ty měly nabídnout srovnání výsledků, a tím i úspěšnosti středních škol napříč republikou. Místo toho se potvrdila obava, že nastavit stejný typ maturitní zkoušky pro gymnázia a učňovské obory nedává smysl.

Přání, aby jednotné přijímací zkoušky zvýšily motivaci žáků a pedagogů v devátých třídách, není příliš reálné. Spíš to může vést k tomu, že místo klasického vzdělávání bude výuka zaměřena především na trénink těchto testů.



2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
10. srpna 2014 v 16:16  

Vedení středních škol je schopno samo zajistit, aby do jejich zařízení byli přijímání žáci, kteří studium zvládnou a úspěšně ho završí maturitou. Pokud se na školu bude hlásit dostatek studentů , tak vedení školy zvládne naprosto spolehlivě vybrat kvalitní žáky. Pokud budou zavedeny povinné přijímací zkoušky, tak při nedostatku uchazečů se projeví jediný efekt, že i při dostatečném počtu uchazečů bude škola naplňovat první ročníky pouze z části. Očekávám tedy , že se vyrojí nepřeberné možnosti bodově doladit určitou hranici, kterou škola bude stanovovat pro úspěšné přijetí.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
10. srpna 2014 v 18:48  

Proč tedy stejné protesty nenastaly při zavádění povinných krajských přijímaček? Proč střední školy rezignovaly na vlastní přijímačky a začaly je nahrazovat SCIO testy? Proč v boji o žáky rušily přijímačky úplně?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.