Pavel Kranda: Zpětný kanál jako výukový nástroj

čtvrtek 28. srpna 2014 ·

Praktická zkušenost autora se zaváděním využití metodiky zpětného kanálu do výuky na ZŠ a přehled několika existujících nástrojů pro její realizaci.


Komunikace mezi účastníky hraje ve vzdělávacím procesu nezastupitelnou roli. Jedním z nástrojů realizace je využití online diskuzních prostředí nabízejících možnost reagovat na příspěvky v reálném čase, která mohou být používána paralelně s běžnou komunikací ve třídě. V takovém případě mluvíme o zpětném kanálu.

Existují široké možnosti, jak tímto způsobem výuku podpořit. Ve veřejné formě lze využít třeba Facebook, nebo Twitter. Jako vhodnější ale se jeví vytvořit uzavřenou komunikační skupinu.[1];[2] Použít lze mnoho různých nástrojů. Jedním z oblíbených je TodaysMeet s chatovacími místnostmi, kam žáci mohou přispívat nejen pod svým přihlašovacím jménem, ale i anonymně, a které neznepříjemňuje práci podsouváním reklam. Edmodo je ucelené výukové prostředí umožňující kromě vytvoření mikroblogovací sítě též zadávaní úkolů, sdílení materiálů a odkazů. Zvolit lze třeba i volně přístupné chatovací prostředí Chatzy se standardními možnostmi diskuze. Padlet zase funguje jako virtuální nástěnka, kam kromě otázek, podnětů a příspěvků k diskusi lze přidávat i materiály pro výuku. Zajímavé možnosti přináší i Socrative (viz webinář GEG), kde ve virtuálních místnostech lze kromě práce s otázkami a odpověďmi předkládat žákům zábavnou formou kvízy s nejrůznějšími druhy otázek. Nutno dodat, že všechny zmiňované produkty je možné využívat bezplatně.
Použití zpětného kanálu ve výuce přináší hned několik výhod [3]:
  • Realizace okamžité zpětné vazby.
  • Zapojení všech žáků do diskuse a podpora vzájemné spolupráce.
  • Poskytnutí více prostoru těm, kterým veřejný projev před ostatními může činit problémy a potlačení případného dominujícího vlivu méně ostýchavých.
  • Zhodnocení zájmu žáka o dané téma, orientace v problému na základě diskuse.
  • Možnost pokračování zajímavé online diskuse i nad rámec vyučovací hodiny a přítomnosti ve škole.
Předpokladem efektivního využívání zpětných komunikačních kanálů je zajištění podmínek pro práci.[4] V první řadě by žáci měli být seznámeni s prostředím, ve kterém diskuse probíhá, a orientovat se v něm. Měli by mít jasnou představu o tématu a jeho rozsahu. Spolupráci prospěje, když vytvoříme povědomí o společné komunitě, jejíž jsou součástí a ve které mohou vyjádřit svůj názor. Nesmíme zapomenout ani na stanovení a dodržování diskusních zásad, ke kterým lze zařadit třeba vystupování pod vlastním jménem, používání vhodných oslovení a slušných výrazů, možnost vyjádřit se k jakémukoliv tématu, ale i možnost administrátora nevhodný příspěvek smazat.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.