Konference MŠMT k tématu "Domácího násilí - úloha školy a učitele"

pátek 1. srpna 2014 ·

Dne 5. června 2014 se konala v Praze v hotelu Fortuna City odborná konference k tématu Domácí násilí - úloha školy a učitele, které se zúčastnilo asi 100 posluchačů z celé republiky. Konferenci uspořádalo oddělení prevence a speciálního vzdělávání (odbor vzdělávání).


Na konferenci vystoupily přední odbornice v této oblasti:

  • Doc. PhDr. Ludmila Čírtková, CSc., vedoucí Katedry společenských věd Policejní akademie ČR v Praze
  • PhDr. Zora Dušková, ředitelka Dětského krizového centra
  • Mgr. Barbora Holušová, vedoucí Intervenčního centra v Praze
  • a Mgr. Petra Vitoušová, prezidentka Bílého kruhu bezpečí, z.s.

Konference měla velký ohlas mezi účastníky konference, proto na přání auditoria a se souhlasem autorů zveřejňujeme nejdůležitější informace z jednotlivých přednesených prezentací:


2 komentářů:

Nikola Křístek řekl(a)...
4. srpna 2014 v 12:42  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Nikola Křístek řekl(a)...
4. srpna 2014 v 12:51  

Ludmila Čírtková: ZÁKLADNÍ INFORMACE O DOMÁCÍM NÁSILÍ PRO PEDAGOGY VE ŠKOLÁCH: Zásada: ochrana matky je nejlepší pomoc dítěti.
... = nikdo přece netvrdí, že násilníci jsou jen muži... ale ochranu shodou okolností potřebuje (nevysloveno, přesto: "jen") matka (v textu 2x).
Pak se světe div, že si oběti-muži neříkají o pomoc ... a tak máme poměr 95 ku 5 vykázání ... takže je jasné, kdo je tu viník a kdo oběť... takový Bludný kruh bezpečí...

Nesnižuju téma, kvůli nesouhlasu s postupem vedení ve věci řešení (resp. neřešení) domácího násilí jsem kdysi přestal učit... vidím, kolik tohohle smutku kolem je... ale cítím potřebu se vyjádřit ke dvěma stereotypům.
1) Nevěřím, že podíl žen na domácím násilí v roli agresorů je tak marginální, jak uvádějí statistiky... ty vycházejí z evidencí ohlášených případů a už tohle je pro muže vysoký práh. Fyzické násilí je viditelné, odporné a člověk si ho tak nějak všimne. Ekonomické, sociální a psychické násilí, které je ze strany žen častější než fyzické, má mlhavější hranici... a navíc "správný kluci přece nebrečí, žejo".

2) Prevence jen na úrovni škola-dítě... bez aktivizace zdrojů obou(!) rodičů... není úplná Souvisí to dle mého s fenoménem "jeden rodič=rodina"... škola má pocit, že když komunikuje s jedním rodičem, že naplňuje komunikaci ve vztahu škola-rodina. Zrovna na DN se ukazuje, jaké může toto pojetí mít důsledky - škola vidí jen reprezentaci rodiny, nevidí ty lidi v interakci, nemá přehled o způsobu zapojení jednotlivých rodičů a rodičovských postav při rozvoji (nebo naopak poškozování) dítěte.

Čekám námitku, že škola přece není sociální ústav... někdo to tak třeba může mít, budiž, pak ale nemusíme řešit Domácí násilí, žeano.
Když už to ale chceme řešit, tak raději důkladně... a když už vidíme dítě ve škole (na výjimky) každý den, tak máme oproti všem jiným institucím lepší pozici pro dobrou preventivní práci... třeba už jen tím, že učitel sleduje, jak se dítě má, a umí se vyptat na příčiny... a nejlépe bez předsudků.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.