Přečtěte si: Využívání masově otevřených online kurzů ve vzdělávání na úrovni středních škol

úterý 8. července 2014 ·

Zpráva britského ministerstva pro vzdělávání se zabývá otázkou využívání masově otevřených online kurzů (MOOC) ve vzdělávání na úrovni středních škol, včetně zavádění kombinovaných forem výuky (blended learning). Masově otevřené online kurzy přinesly revoluční změny ve sféře terciárního vzdělávání a jeden z hlavních poskytovatelů, americký edX, uvažuje o nabídce kurzů pro středoškoláky.

Ve Velké Británii se od loňského roku nabízí pět kurzů, které připraví žáky na zkoušky GCSE (v 16 letech) a A-level (v 18 letech). Skupina akademií (nezávislé školy financované z veřejných zdrojů, které nemusejí vyučovat podle národního kurikula) Ark Schools ohlásila plány na zavedení kombinovaného vyučování od příštího roku jako první v Anglii.

Ministerská zpráva varuje, že online vyučování nelze pokládat za všelék na problémy škol, a uvádí, že unáhlené zavádění online výuky by mohlo nejvíce uškodit znevýhodněným žákům. Online kurzy na středoškolské úrovni zatím slouží pro přípravu na zkoušky nebo pro domácí studium v modelu převrácené třídy (flipped classroom). Podle zprávy většina učitelů nemá povědomí o tom, jak pracovat s MOOC, a učitelé by měli být seznamováni s možnostmi využití MOOC v rámci odborné přípravy.

Zdroj: TES

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

2 komentářů:

Jitka Kunčarová řekl(a)...
8. července 2014 v 7:19  

MŠMT by se mělo inspirovat v tom, že z veřejných zdrojů lze financovat i to, co nenabízejí veřejné střední školy, ale je užitečné pro jejich žáky!

MM řekl(a)...
8. července 2014 v 11:16  

"Z veřejných zdrojů" jinými slovy znamená "na úkor škol".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.