Přečtěte si: Soutěžit ve škole? Ano, nebo ne?

neděle 20. července 2014 ·

Při ladění našeho školního vzdělávacího programu jsme se dostali k otázkám soutěžení ve škole. V našem týmu se rozpoutala diskuse. Soutěžit ve škole? Nebo ne? Jak motivovat soutěživce? A jak jednat s dětmi, které soutěžit nechtějí?


Z polemiky na Škola.JednaRadost.cz vybíráme:

Co vlastně člověka nutí, aby soutěžil? Je to forma zábavy ? Motivace k lepším osobním výsledkům ? Snaha porovnávat se s druhými ? Ukázat svému okolí, v čem jsme skvělí ? S odstupem téměř dvou desítek let vnímám soutěž jako něco, bez čeho už bych se klidně obešla. Dokážu se totiž bavit, aniž by mě někdo zvenčí hecoval. Mám nastartovanou vnitřní motivaci k tomu, abych se stále měla chuť zlepšovat, pohání mě zvídavost i schopnost sebereflexe vlastní práce. Nemám už sklony neustále se porovnávat s jinými lidmi, protože jsem díky cenným životním zkušenostem došla k poznání, že jsme jedineční, a tudíž těžko porovnatelní. A co se týká poslední uvedené okolnosti, necítím potřebu se zviditelňovat soutěží, dělám prostě to, co mě zajímá a baví a jsem-li v tom dobrá si vyhodnocuji na základě svého uspokojení z dané činnosti. Podtrženo, sečteno, já soutěžit nepotřebuji.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. července 2014 v 20:43  

Kdo má potřebu soutěžit, nechť soutěží. Určitě si nějakou příležitost k seberealizaci najde.
Ve škole, zvláště pak té základní, která je ke všemu ještě povinná, bych upřednostnil spíš olympijský přístup, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.
Jednoznačně bych zrušil jakoukoli formu klasifikace a veškeré způsoby zkoušení. Žáci by ale měli mít možnost ověřit si, oproti nějakému etalonu, do jaké míry nabyli kompetencí. Ale jen zcela dobrovolně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.