Rudolf Zscherp: Bitva o B-R5RB

pondělí 21. července 2014 ·

Informace o mimořádné události, která se odehrála ve virtuálním prostředí hry EVE Online - o rekordní bitvě, do níž se po dobu 20 hodin zapojilo najednou 4 tisíce hráčů z celého světa. Pro nás má velký význam sledovat, jaké vlastnosti počítačové online hry mají, protože učí celou řadu pro život v současném světě důležitých kompetencí.


Již 11 let uplynulo od uvedení online počítačové hry EVE Online. Tvůrci tohoto titulu připravili pro hráče rozsáhlý svět s prakticky neomezenými možnostmi. Děj se odehrává kdesi ve vzdálené budoucnosti, kdy lidstvo objevilo červí díru vedoucí do neprozkoumaných částí vesmíru. Zde začíná hráčův úděl – nekonečné putování vesmírem, obchodování, těžba surovin, výroba vesmírných lodí a stanic. EVE Online má již více než půl milionu příznivců.

Na rozdíl od ostatních online počítačových her nabízí EVE unikátní herní mechanismy, komplexní chování trhu se surovinami i zbožím a ze všeho zřejmě nejvíce lákavou vlastnost - absolutní volnost ve všech směrech, kterými se hráči mohou vydat. Nejsou dány žádné hranice, hráči mají možnost si sami vybrat, jakou roli bude jejich postava zastávat - od obchodníků přes piráty či bezpečnostní složky až po těžební magnáty či vůdce výrobních kartelů. Hráči mohou vlastnit i vesmírné stanice dokonce i celé části vesmíru. Plněním svých rolí, obchodováním, realizací misí aj. si postava zajišťuje příjem místní měny zvané ISK (Interstellar kredits). Jednotlivec v tomto světě nemá až takový vliv na události, proto je každý členem určité korporace, ať už nehráčské nebo vytvořené hráči. Ambicióznější nadšenci mohou své korporace spojit do tzv. aliancí a tím získají možnost zasahovat se svými spoluhráči do světa mnohem výrazněji. Nejvyšší cíl hry není daný (stejně jako u valné většiny online her), obsah a zápletky tedy tvoří sami hráči.

Pozadí bitvy

Na konci ledna 2014 tento rozsáhlý online svět zaznamenal největší bitvu, jaká se kdy ve virtuálním prostředí odehrála. Více než 20 hodin s účastí více než 4000 hráčů trval masivní konflikt způsobený neúmyslným nezaplacením daně za údržbu v sektoru B‑R5RB, který pro alianci N3/PL představoval klíčový prostor pro jejich flotilu. Nepřátelská aliance CFC/Rus v této chybě viděla příležitost, jak svého soka oslabit a samozřejmě této šance využila. Během následujících dvou desítek hodin nebylo možné spatřit nic jiného než salvy ze zbraní a vybuchujících vesmírných lodí. Bitva se proměnila v lov v momentě, kdy velitel aliance N3/PL zavelel k ústupu. Ztráty byly na obou stranách obrovské. Sice se jednalo o virtuální bitvu, nicméně její následky pocítili nejen členové zmíněných aliancí, ale dokonce se tato událost odrazila i na chování celého EVE trhu – na cenách a dostupnosti služeb, surovin ad. Zajímavé momenty z bitvy můžete vidět na následujícím videu.


Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.