Ministr školství se sešel se zástupci církevního školství k tématu financování

pátek 25. července 2014 ·

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek se dnes sešel se zástupci církevního školství. Hlavním tématem jednání bylo financování soukromých a církevních škol v rámci reformy financování regionálního školství. Ministr zástupcům církevního školství tlumočil výsledky jednání schůzky s představiteli soukromých škol, které proběhlo na ministerstvu školství před několika dny. Upozornil rovněž na fakt, že debata, která se dnes vede na téma financí soukromých a církevních škol historicky vznikla návrhem ministerstva financí na škrt dvou miliard korun v této kapitole.


Marcel Chládek zástupce církevního školství ujistil, že cílem změny financování regionálního školství není v žádném případě snaha o poškození soukromých a církevních škol, ale naopak zvýšení efektivity systému financování regionálního školství směrem ke kvalitě škol a nikoliv počtu žáků.

"Celá věc má samozřejmě sociální rozměr a v návrhu bude zohledněna práce jak s nadanými dětmi, tak s těmi s různými formami postižení. Změna nepostihne církevní a soukromé školy, které poskytují kvalitní služby," řekl na schůzce ministr školství Marcel Chládek, který představitele církevních škol rovněž informoval o vzniku pracovní skupiny k tomuto tématu, do které je osobně přizval. Jeho slova zástupci církve uvítali.

"Celkové změny, o kterých pan ministr dnes mluvil, jsou smysluplné. Budeme připraveni hledat spravedlivý způsob financování s důrazem na sociální rozměr. Podporujeme a vítáme pozitivní posun v tom, že ministerstvo školství vnímá vzdělání jako důležité bez ohledu na zřizovatele. Tato skutečnost je pro nás velmi podstatná. Děkujeme za to, že jsme zapojeni do diskuse," řekl na schůzce generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
25. července 2014 v 18:25  

Změna nepostihne církevní a soukromé školy, které poskytují kvalitní služby," řekl na schůzce ministr školství Marcel Chládek.

To me teda poucte, jak to pan ministr pozna! Asi bude mit nejake zebricky skol (pritom proti zebrickum vzdy demonstrativne vystupoval). Coz o to, at je ma ale jaka byla kriteria pri jejich sestaveni. Spis bych rekla, ze zadne nema a bude to jen "medialni vystup" pro ty, co jsou ochotni bastit cokoli z Karmelitske.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
26. července 2014 v 9:51  

Poděkoval, že byl vůbec přizván k diskusi.....
ÓÓ poníženě se klaním, slunce naše jasné óóó ty náš největší odborníku na školství, že se se mnou vůbec bavíš, tak tedka už to bude dobré, vlastně se nic neděje, když slyším jaký máš k tomu školství krásný vztah......
To je teda článek?!?!?!? A o čem se tam vlastně plkalo?
Že soukromé školy budou vytříděny podle kvality? A státní vytříděny nebudou?
A to se fakt divím.... Hlavně že všem stejně. Tak máme vůbec rok 2014?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.