Rodiče upřednostňují hračky, které děti zároveň rozvíjejí

pondělí 16. června 2014 ·

Vzdělávací společnost Scio v současnosti spouští projekt HRAČKY VZDĚLÁVAČKY. Jde o e-shop, který nabízí vybrané hry a hračky, jejichž primární funkce je rozvoj dětí. Reaguje tak na rostoucí potřebu rodičů rozvíjet děti při hře zejména po stránkách jemných dovedností. Právě v dětství je jejich osvojení formou zábavné hry nejjednodušší a zároveň nejúčinnější. Ke každé hračce je následně vytvářen i nápadník aktivit. Ten popisuje, jaké možnosti daná hračka skýtá: JAKÉ stránky dítěte rozvíjí a JAK se s ní dá, mnohdy netradičně, avšak velmi efektivně, hrát.


Pedagožka Marie Tomanová uvádí: „Pravdou je, že hračky bychom neměli kupovat bezhlavě, ale s rozmyslem. Děti mají spoustu nejrůznějších nápadů, rády využívají svou fantazii a právě to by jim hračky měly umožnit. Dále by měly rozvíjet kreativitu, pomáhat dětem poznávat sebe sama, podněcovat zvídavost i soustředění a v neposlední řadě učit schopnosti řešit problémy.“

Hračky vzdělávačky jako jediné přicházejí s individuálními náměty k jednotlivým hračkám. Ty popisují, jaké dovednosti a jakými způsoby může hračka rozvíjet. Návody připravují lidé, kteří se věnují pedagogice i psychologii. Seznámí se s každou hrou či hračkou a vytvoří k ní inspirativní náměty, které umožňují dítě rozvíjet jinými způsoby, než jsou ty, které jsou popsány ve standardním návodu k použití.

Pražští rodiče, nebo ti, kteří do hlavního města zavítají na výlet, mohou navštívit místo, kde Hračky vzdělávačky sídlí, a bezplatně se poradit s odborníky o tom, jaká hračka je pro jejich dítě vhodná a jak nejlépe ho s její pomocí mohou rozvíjet.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. června 2014 v 22:02  

hračky, jejichž primární funkce je rozvoj dětí

Trošku v tom mám zmatek. Vždycky jsem si myslel, že primární funkcí každé hračky, je rozvoj dítěte, že hrou se dítě rozvíjí. Každý předmět, s kterým si dítě hraje je hračka. Některými hračkami se dítě dokáže zabavit na poměrně dlouhou dobu, a kolikrát i zcela samo. Možná by mi někdo mohl pomoci s určením předmětu, s kterým si dítě rádo hraje, a který jej nějakým způsobem nerozvíjí. Já nevím.
Spíš to vypadá, že mnozí rodiče už zapomněli, jak si sami kdysi hrávali.
Sám si vzpomínám třeba na vynikající hračku, která v nás od mala rozvíjela smysl pro spravedlnost. Mohl to být klidně i mírně zahnutý klacek, který při troše fantazie naplnil představu palné zbraně, coby nepostradatelného atributu hry na fašisty a partyzány, na které jsme si hrávali tak často, že s přemírou takto nabytého smyslu pro spravedlnost mám problémy setrvale.
Prostřední vnučka si donedávna ráda hrála s plechovkou s pár fazolemi uvnitř. Napadá mne, že ani nevím, co si tím rozvinula. Ale něco určitě. Teď přesedlala na kyblík, lopatku a konvičku s vodou. Asi se jí začínají rozvíjet ředkvičky. Nebo radši tuřín.
Už se ale těším, až doroste do odpovídající věkové kategorie, abych jí mohl koupit Ferdu a jeho mouchy za 971 Kč s DPH na posílení její emoční inteligence. Nerad bych něco zanedbal.
A taky by mne zajímalo, s čím si v dětství hrávalo těch dvanáct výrobců z deseti, kteří tvrdí, že jejich produkty jsou na trhu upřednostňovány.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.