Objevujte Itálii

čtvrtek 19. června 2014 ·

S průvodcem National Geographic vám v Itálii nic neunikne!

Žádná jiná země nemůže nabídnout tak dokonalou kombinaci umění, kultury, jídla, módy, vína, opery, lidí a krajiny, ani tak temperamentní směsici starého a nového, svůdného a nádherného, jako Itálie. Proto jen málo zemí nabízí podobnou pestrost úžasných možností dovolené, díky čemuž se dobré naplánování stává zásadní součástí vaší cesty.


Jak cestovat po Itálii

Itálie má pět skvostných, klíčových měst – Řím, Florencii, Benátky, Neapol a Milán – i pozoruhodná menší centra zájmu – Turín, Veronu, Boloňu, Janov, Bari a Palermo – kde můžete strávit pár dní, než se rozhodnete prozkoumat menší městečka a přilehlé venkovské enklávy. Pro maximální využití času přileťte na jedno místo a odlétejte z jiného. Základnu si udělejte v historických centrech měst, kde budete moci objevovat vše zajímavé pěšky. Mezi městy jezděte vlakem; létejte jen ty nejdelší vzdálenosti – například z Benátek do Palerma. Itálie disponuje vynikající, rozsáhlou a cenově dostupnou železniční sítí Trenitalia. Spojení mezi velkými městy a body mezi nimi je vynikající, vlaky však obsluhují i mnoho menších měst a městeček, často po okouzlujících, malebných trasách. Pronajmout auto (velmi drahá možnost) se vám vyplatí jen pro cestování po venkovských oblastech, zvláště na jihu a na Sicílii, kde je auto neocenitelným pomocníkem. Italské silnice jsou obvykle skvělé, dobře značené i udržované.

Máte-li jen týden

Cesta, během které navštívíte Florencii a Toskánsko – zásadní evropské umělecké centrum a idylický region s kopci porostlými cypřišem, olivovými háji a vinicemi, které jsou s Itálií nejčastěji spojovány – a zároveň i Řím, vám přinese v jediném týdnu velkou část italských potěšení v podobě umění, zmrzliny, kultury, jídla, vína a krásné krajiny.

Základní fakta

Většina obchodů, bank, pošt, kostelů, návštěvnických center a muzeí má polední přestávku (typicky od jedné do tří hodin odpoledne), zvláště v létě, než se znovu otevřou až do půl osmé nebo osmi hodin večer. Celodenní otevírací doba (orario continuato) v obchodech je běžnější ve velkých  městech či turistických oblastech. Bary připomínají spíše kavárny než své protějšky v USA nebo Británii – nejprve si zaplatíte u pokladny to, co chcete, a potom jdete se stvrzenkou k baru, kde si objednáte. Spropitné v restauracích nechávejte kolem 10–12 %, není-li obsluha (servizio) zahrnuta
v ceně.

Nejlepší doba na návštěvu

Velká pestrost klimatu a terénu v Itálii znamená, že optimální období pro návštěvu se liší od jednoho regionu k druhému. Jaro (duben–květen) je nejlepší dobou pro návštěvu venkova (Toskánsko, Umbrie, Sicílie, italská jezera), přestože je stále ještě možné, že vás zastihne déšť a nízké teploty; pro návštěvu hor počkejte do května nebo června (Dolomity, Abruzzo, vysoké Apeniny). Počasí je obvykle mnohem spolehlivější v období od poloviny září do října, ale venkovská krajina již bude dohněda vypálená letním sluncem. Červenec a srpen jsou příliš horké a dusné na návštěvu měst a hodí se pouze k sedavé dovolené někde ve vilce; plážové resorty budou přelidněné. Mimo sezonu (listopad–únor) může být ideální doba pro návštěvu měst jako Řím, Florencie a Benátky.

Ať už se rozhodnete navštívit Itálii v jakoukoli dobu, nezapomeňte si přibalit příručku Itálie Velký průvodce National Geographic.

Doporučená cena 590 Kč. Knihu s 25% slevou zakoupíte do 25. 6. v e-shopu knihy.cpress.cz.

Ukázky stran:








0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.