Aktuální programy centra DOX pro učitele

pondělí 9. června 2014 ·

Centrum současného umění DOX se dlouhodobě věnuje dalšímu vzdělávání pedagogů v oblasti občanské výchovy, demokracie, historie a lidských práv. V současné době má pro učitele společenskovědních předmětů v nabídce pedagogický workshop Dějiny z plakátu II a vzdělávací projekt Škola v DOXu/DOX ve škole. Učitelé se mohou s žáky také zúčastnit vzdělávacího programu Bourání stereotypů zaměřeného na lidská práva.



Workshop Dějiny z plakátu II
18. 6. 2014, 9:30 – 13:30, DOX
Vzdělávací workshop zaměřený na tvůrčí práci s politickým plakátem ve výuce pro učitele ZŠ a SŠ se uskuteční jako součást doprovodného programu k výstavě První linie, která připomene 100 let od začátku první světové války.
Workshop nabídne několik tematických kompozic. Ukáže, jak se (ne)měnilo zobrazování politických vůdců na plakátech. Zaměří se na historické proměny média. Nabídne srovnání národních verzí válečných plakátů z let 1914 – 1918. Vizuální symbolika plakátů otevírá prostor pro aktualizace a odkazy k dnešní politické a populární kultuře.


V rámci praktické interpretační dílny budou účastníci workshopu pracovat se soubory plakátů, které jsou upraveny pro použití ve škole. Plakát představuje mimořádně efektivní školní pramen, vhodný k rozvoji analytických a interpretačních dovedností na straně žáků.


Lektoři programu: Jaroslav Pinkas, Kamil Činátl, Jiří Raiterman


Více informací a informace o rezervaci zde.


Škola v DOXu / DOX ve škole
Zažijte v praxi, jak vzdělávat žáky v konkrétních výstavách na téma lidských práv, aktivního občanství a mediální gramotnosti! Dlouhodobý vzdělávací projekt pro učitele OV/ZSV, D, ČJ a VV, který obsahuje sérii workshopů, návštěvu vzdělávacího programu a metodickou podporu vznikl ve spolupráci s nadací Heinrich Böll Stiftung. Projekt již v tuto chvíli probíhá, ale zájemci se mohou zúčastnit závěrečného workshopu, který bude zaměřen na vnímání společenských stereotypů a rozvoj mediální gramotnosti prostřednictvím fotografie.


Více informací zde.


Bourání stereotypů


Vzdělávací program vytvořený ve spolupráci centra DOX a Amnesty International seznamuje formou konkrétních příběhů s lidskými právy a důsledky jejich porušování. Úvodní workshop je přímo propojen s výstavou Tichá síla Liu Xia, v níž studenti interpretují jednotlivá lidská práva prostřednictvím fotografií perzekuované čínské umělkyně. Nově tak nahlíží nejen na téma lidských práv, ale i na fotografie se silným emocionálním nábojem. Vzdělávací program je nutné objednat.


Více informací a rezervace zde.


Centrum současného umění DOX
Poupětova 1
Praha 7

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.