4. 6.: Projekce filmu Cesta ven pro učitele v pražském kině Aero

neděle 1. června 2014 ·

Zveme učitele ZŠ a SŠ na další ukázkovou projekci zdarma. Tentokrát se jedná o nový film Cesta ven režiséra Petra Václava.

Film Cesta ven je po šestnácti letech naším prvním celovečerním snímkem, který se před pár dny představil na prestižním festivalu v Cannes, byť v nesoutěžní přehlídce. Silný příběh mladé Romky, která se snaží najít cestu z obtížné životní situace, vstupuje tento týden do českých kin a bude k dispozici i pro školní projekce.

Projekci filmu Cesta ven pro učitele jsme připravili na středu 4. června od 16.00 do kina Aero (Praha 3, Biskupcova 31).

V případě, že se chcete projekce zdarma zúčastnit, rezervujte si místo odesláním svého jména a názvu školy na e-mail info@aeroskola.cz. Můžete s sebou vzít vaše kolegy, pozvěte je také. Stačí, když v mailu nahlásíte, kolik vás z vaší školy dorazí.

Na projekci sdělíme podrobnější informace o filmu a připravovaných doprovodných programech a také se s učiteli rádi poradíme o možnostech využití filmu ve školách.

O filmu CESTA VEN
  • Česká republika 2014,103 minut
  • přístupný od 12 let
  • premiéra: 29. května 2014
  • režie, námět, scénář: Petr Václav
  • kamera: Štěpán Kučera
  • dramaturgie: Martin Novosad
  • producenti: Jan Macola, Miloš Lochman, Karel Chvojka – Moloko film
  • hrají: Klaudia Dudová, David Ištok, Natálie Hlaváčová, Mária Zajcová-Ferencová
Film zpracovává aktuální a velmi těžké téma, nesklouzává však do roviny moralizování, nepředkládá žádné návody na řešení situace, nikoho neobhajuje ani neobviňuje. Místo toho přináší jedinečný a soudy nezatížený vhled do prostředí romských ghett. Natáčení probíhalo v reálných interiérech i exteriérech v Ostravě a okolí, včetně známého ghetta na Přednádraží. V hlavních rolích vystupují romští neherci, jejichž autentický herecký výkon je ohromující.

Filmy Marian (1996) a Paralelní světy (2001) vzbudil režisér Petr Václav velkou vlnu zájmu doma i v zahraničí. Po 13 letech přichází s příběhem silné mladé romské matky, která se odmítá smířit s nepříznivým společenským statusem a snaží se vybojovat lepší život pro sebe a svou dceru Sárinku. Odmítá podlehnout tlaku okolí (zadluženost, mafie, lichva, kriminalita, prostituce, byrokracie státu, diskriminace a nemožnost sehnat práci). Snaží se najít „cestu ven“, není to však vůbec jednoduché.


Film se bude od 30. května promítat také ve vyloučených lokalitách a v nízkoprahových centrech po celé ČR zdarma a to ve spolupráci s vládní Agenturu pro sociální začleňování.

Těšíme se na shledání na učitelské projekce 4. června v kině Aero!

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.