Vladimír Doležal: Hustej INTERNET

středa 21. května 2014 ·

Knihu Hustej INTERNET napsala Lenka Eckertová, která se dlouhodobě zabývá problematikou internetu ve vztahu k rizikům, které tato technologie s sebou přináší. Autorka na knize spolupracovala s ilustrátorkou Lucií Seifertovou. Grafické uspořádání textu a ilustrací se nejvíce blíží formě komiksu. Kniha vyšla v roce 2014 ve spolupráci s organizací Safer internet.cz a Linkou bezpečí.


Kniha je primárně určena dětem, proto autorka zvolila i formát, který je oblíbený už řadu let u dětských obrázkových knížek. Také ilustrátorka sáhla po jasných sytých barvách, které na první pohled přitáhnou pozornost malých čtenářů. Jednotlivé ilustrace jsou přizpůsobeny dětskému světu, jsou zjednodušené, často schematické, s výraznými černými konturami. Autorce ilustrací bych vytkl pouze to, že některé obrázky mohou menší děti vnímat s negativní konotací i tam, kde by být neměla, například obrázek maminky na straně 3 vypadá dosti odpudivě, totéž lze říci i o obrázku babičky na straně 7. Pokud budeme předpokládat, že kniha je určena i dětem mladšího školního věku, tak ilustrace, ale i text na straně 18 mi připadají nepatřičné (kozy = dívčí ňadra), ale to je věc osobního vkusu.

Obsah knihy je zaměřen na rizika spojená s používáním internetu, která mohou ohrožovat nejen děti, ale i seniory a další uživatele. Jednoduše řečeno na ty, kteří si nedokážou představit, co tato moderní technologie umí.

Autorka čtenářům předkládá své rady a postřehy formou jednoduchého příběhu běžné rodiny. Celý text s ilustracemi uspořádala do třinácti kapitol, v každé jednoduchým, někdy až zjednodušujícím, způsobem zpracovala konkrétní problém – riziko internetu pro dětského uživatele.

V první kapitole nám představuje jednotlivé členy rodiny, každému přisoudila signifikantní vlastnost. Například taťka je hodně chytrej (str. 6), mamka pořád něco vaří a pracuje na počítači (str. 10), babička je živel (str. 15), ségra ani mobil nemá (str. 5). Celým příběhem, a tedy riziky internetu, nás provází desetiletý Michal.

Po přečtení této knihy bych jednoznačně doporučil rodičům, učitelů a všem, kteří ji budou používat, aby ji nedávali do rukou menším dětem bez společného čtení a příslušného komentáře k tomu, co je v knize napsáno a nakresleno. Domnívám se, že některé obrázky a texty bez patřičného vysvětlení menší děti nepochopí. Například str. 6-7 „Bez práce nejsou koláče.“, str. 41 „Nejdřív mu uřízli hlavu a z ní pak vylézali červi!!!“, str. 13-14 „Když jsem se jí ptal, jak vznikají děti…“

Za dobře zpracované téma považuji například kapitolu 5 U sprosťáren se červenám, ve které autorka srozumitelně vysvětlila pojem pornografie. Samozřejmě, že mladším dětem je nutné i k této kapitole podat příslušný komentář. Dalším vhodně zvoleným tématem je problematika anorexie, která je názorně zpracována v kapitole 6 Chci být modelka, ale ne tak hubená…

Závěr knihy autorka nadepsala Pro rodiče a učitele …, kromě Desatera bezpečného surfování, jsou zde uveřejněny výroky odborníků, kteří se s touto problematikou setkávají ve své praxi.

Na celé knize, jejím obsahu, ilustracích, ale i na názvech jednotlivých kapitol, které vlastně představují klíčová slova k tématu, je zřejmé, že autorka si vše pečlivě promýšlela, že úzce spolupracovala s ilustrátorkou, a tak se podařilo vytvořit a hlavně publikovat dílko, které vcelku zábavnou a jednoduchou formou seznamuje čtenáře se závažnou společenskou problematikou a také poskytuje rady, jak se zachovat, když se s konkrétním problémem setkáme „na vlastní kůži“. Jak už jsem uvedl výše, kniha je určena dětem, ale znovu podotýkám, že bych byl velmi opatrný v tom, ponechat dítě s touto knihou samotné. To, co dospělému člověku může připadat jako samozřejmé, dokonce i vtipné, může samotné dítě zmást.
Tuto publikaci bych označil jako první pomoc, po které můžeme sáhnout, když potřebujeme základní informaci, musí však následovat komplexní péče.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.