Přečtěte si: Případ Klaus - Stínový ministr školství věrně odráží předsudky veřejnosti

pátek 16. května 2014 ·

Odborný mluvčí ODS pro školství, a tedy potenciálně stínový či skutečný ministr, vystoupil minulý týden v Hyde Parku České televize. Takže už víme, co můžeme čekat od člověka, který chce jako politik ovlivňovat české vzdělávání. Výsledek je zatím dosti rozpačitý.


Z článku Tomáše Feřtka v RESPEKT.cz vybíráme:

Takže například tvrdil, že počet maturantů se blíží osmdesáti procentům z populačního ročníku a brzy ji bude mít každý. Hned několikrát zopakoval, že devadesát procent maturantů jde na vysokou školu a jednoznačně souhlasil s pohoršeným divákem, že školy produkují tisíce uměnovědců a absolventů DAMU a JAMU, kteří pak nenajdou práci a uplatnění. A iniciativně dodal, že to je vlastně velkovýroba aktivistů, kteří pak vysávají stát a nutí ho, aby jim zřídil pracovní místa.

Leccos z toho je podstatně jinak. V roce 2013 z 92 tisíc absolventů středních škol mělo zhruba 25 tisíc jen výuční list (data z www.infoabsolvent.cz). To na osmdesát procent maturujících nevypadá. Počet těch, kteří nastoupí na vysokou školu, se pohybuje v posledních letech nad padesáti procenty z ročníku; i v nejnižší věkové kohortě 25 až 34 let je počet absolventů vysoké školy pořád kdesi mezi 20 až 25%, u starších je to ještě méně (šetření Reflex 2013).

Počty uměnovědců se pohybují maximálně ve stovkách, počty techniků v desetitisících a vysokoškoláci setrvale patří ke skupinám nejméně ohroženým nezaměstnaností (okolo 2,5%), na rozdíl například od učňů (loni 19,8 % absolventů učilišť). Takhle by se dalo oponovat možná polovičce Klausových tvrzení.

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
16. května 2014 v 9:59  

Pane Feřteku, hlavně že vy umíte s čísly pracovat zcela grandiózně.

"Leccos z toho je podstatně jinak. V roce 2013 z 92 tisíc absolventů středních škol mělo zhruba 25 tisíc jen výuční list (data z www.infoabsolvent.cz). To na osmdesát procent maturujících nevypadá. Počet těch, kteří nastoupí na vysokou školu, se pohybuje v posledních letech nad padesáti procenty z ročníku"

Těch maturantů je fakt jen 73 %, což se ovšem k 80 % skutečně blíží. V další větě pak hovoříte o více než 50 % z ročníku, kdežto pan Klaus o 90 % z maturantů, což je přes 60 % z ročníku. Takže jestliže vystřelil čísla z placu, nevystřelil je zas až tak mimo mísu. Ale, kdo chce psa bít, hůl si vždy najde.

Feřtek for stínový ministr školství.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.