Přečtěte si: Jak technologický rozvoj ovlivní vzdělávání?

sobota 17. května 2014 ·

Dr. O. Dyens, zástupce proděkana na kanadské univerzitě McGill, přináší pohled na to, jak technologický rozvoj, zejména pokrok na poli umělé inteligence a analýzy „velkých dat“ ovlivní vysokoškolské vzdělávání. Upozorňuje na nástup strojů do všech oblastí lidského konání, nejen v oblasti fyzické práce jako ve 20. století, ale i v oblasti práce duševní.


V blízké budoucnosti podle něj stroje převezmou úlohu v chirurgických operacích, v diagnostice, software nahradí právníky a překladatele. Poradenství a psychologie bude využívat umělou inteligenci jako doplněk a často vodítko při rozhodování. Analýza rozsáhlých souborů dat pomůže předpovídat chování a určit trendy ovlivňující např. vytrvání studenta ve studiu nebo postup zaměstnanců na kariérním žebříčku. Autor uvádí, že je třeba připravovat studenty tak, aby porozuměli výhodám i hrozbám plynoucím ze stále hlubšího pronikání technologií do lidského konání a života vůbec. Poukazuje na to, že v dnešním světě získáváme kognitivní i fyzické poznatky o světě do velké míry prostřednictvím technologií. Již dnes můžeme sledovat např. počítačové systémy, které se učí ze zkušenosti, a auta bez řidiče.

Dr. Dyens pokládá otázku, zda tradiční kognitivní procesy a postupy jsou to, co budeme potřebovat ve světě komplexních technologií. Pro budoucnost se musíme zaměřit na rozvíjení vysoce specializovaných kognitivních dovedností – dovednost strategického myšlení, tvorba analogií a metafor, používání smyslů a emocí spolu s racionálním uvažováním. Jinak hrozí, že budoucí generace nebude schopna obstát v soutěži se stroji (o tom, která zaměstnání ohrožuje automatizace, více zde).

Zdroj: University Affairs

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

3 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. května 2014 v 21:18  

hrozí, že budoucí generace nebude schopna obstát v soutěži se stroji

To jako že má nějakou naději? Člověk přece žádnou takovou schopnost z podstaty věci nemá.
O umělé inteligenci se sice hovoří už od dob Paracelsových, a možná ještě dřív. A ještě se nějakou dobu mluvit bude. Pak už to ale bude úspěšně zdegenerovanému lidstvu zcela šumafuk.

Unknown řekl(a)...
17. května 2014 v 22:02  

"úspěšně zdegenerovanému" - budoucí čas nahraďme časem přítomným

krtek řekl(a)...
18. května 2014 v 10:19  

Už to vidím ve školce: "Nikdo se neumí ustlat tak hezky postýlku jako robot Emýlek."
---
Na základní škole se baví inteligentní stroj I s inteligentsím strojem II:
"Čím bys chtěl být?"
"Tatínek chce, abych řídil auta, jako on, ale já bych raději letadlo."
---
A na střední škole:
"Prosím, robot IC5 mi vyhrožuje, že mě praští proudem, když mu nedám opsat úkol."
---
Stroje se učí rychle. Už se těším, až nás nahradí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.