Na MŠMT začal pracovat kulatý stůl ke zdravému životnímu stylu

čtvrtek 8. května 2014 ·

Na ministerstvu školství mládeže a tělovýchovy vznikla odborná platforma, která se bude zabývat problematikou zdravého životního stylu dětí a mládeže. Jde o poradní orgán ministra školství, mládeže a tělovýchovy, který tvoří odborníci nejrůznějších oborů, zástupci ministerstva zdravotnictví, hlavního hygienika ČR, České lékařské komory, Asociace školních jídelen, jeho členy jsou pediatři, obezitologové, odborníci na tělovýchovné lékařství, odborníci na zdravou výživu, sportovci a v neposlední řadě rovněž zástupci MŠMT.

První jednání kulatého stolu zahájil náměstek ministra pro oblast sportu a mládeže Petr Hulinský, který připomněl, že zdravý životní styl je jednou z priorit ministra Marcela Chládka. Podle Zprávy o mládeži 2013, kterou si Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nechalo zpracovat, patří Česká republika k zemím s největším podílem mladistvých kuřáků, uživatelů alkoholu a marihuany. Stále závažnějším problémem je rovněž obezita dětí a mladých lidí. Kulatý stůl by měl připravit podklady pro návrh systémových opatření, která by přispěly ke zlepšení zdravého životního stylu dětí a mladých lidí.

Držitel zlaté olympijské medaile z Nagana Jiří Šlégr, který se kulatého stolu také zúčastnil, v diskusi mimo jiné vyjádřil názor, aby se úspěšní sportovci dětem více věnovali.

„Nejde o to, aby všechny děti byly reprezentanty, ale vysvětlovat jim, co sport lidem dává a motivovat je k pravidelné tělesné aktivitě,“ prohlásil Jiří Šlégr.

7 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. května 2014 v 20:33  

A nemohl by se nějaký kulatý stolek zabývat také problematikou nemocných dětí?
Třeba jedna taková dívenka s mozkovou obrnou by prý chtěla chodit do školy, ale chodítko, které potřebuje, stojí padesát tisíc a zdravotní pojišťovna je nehradí. No, tak to ať jde celá ta zdravotní pojišťovna do prdele. Kolik bere asi tak její ředitel? Dvěstě tisíc plus sto na odměnách měsičně? Sám má dcerku zdravou, což je vždycky lepší. Budiž každému přáno. Loni jsem ji zahlédl u Teska, jak řídila takové hezké, velké jezdítko.

M.Kalvach řekl(a)...
9. května 2014 v 10:57  

Pane kolego, já bych neriskoval a nepředbízel zbytečně další témata. Už takhle je pan ministr na roztrhání.

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. května 2014 v 11:28  

No jo, no. Kolik asi tak dětí je tlustých proto, že jsou nemocné?
To se na ministerstvu vymýšlejí fantaskní digimagorie, jen aby se mohly čerpat vůbec nějaké evropské peníze, a zatím spousta dětí se nemůže aspoň trošku zařadit do běžného i školního života, jenom proto, že nejsou peníze na nezbytné pomůcky.
No to nechť jde do prdele i celé to zpasené ministerstvo.

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. května 2014 v 11:30  

Pardon, v tom 'zpasení' mi vypadlo r.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
9. května 2014 v 20:21  

Já bych navrhoval otevřít také hranatý stůl. Třeba na téma hyperaktivní ministr.

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. května 2014 v 21:54  

Hele, kdejaký zmocněnec a ochránce práv, oháněje se principem rovného přístupu ke vzdělání, domáhá se nadstandardních podmínek pro spratky, jejichž doposud jediným smyslem života je prudit kohokoli do okruhu dvaceti metrů. Že je toto právo upíráno nebožátkům, které by si považovaly věcí, nad kterými zdravé děti nakrčí nosánek, už nikoho nezajímá.
Mnozí čelní představitelé státní správy a samosprávy berou několikatery platy a na práci, kterou nejsou schopni zastat, si najímají za nemalé peníze externisty a svým podržtaškům cpou neuvěřitelné odměny. Sami se do politiky derou, že vše bude jinak, a pak vyjde najevo, že prošustrovávají státní peníze, jestli ne víc, tak alespoň stejně. A dětičky nechť si trhnou nožičkou, mají-li ji.
No tak ať jdou do prdele všichni ti činovníci noví, staří, zleva, zprava, zdola, zhora, a to pěkně pospolu a svorně.

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. května 2014 v 19:52  

Představitelé stran koalice, především pak ti z ANO, se všelijak holedbali, jak zaštíhlí počty darmojedů ve sněmovně. Z televizního zpravodajství aktuálně vyplývá, že naopak, a jako zpravidla už, jejich počet narostl.
No tak to ať jsou do prdele taky. Holedbači i darmojedi.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.