Český rozhlas: Střední školy by měly pořádat přijímací zkoušky, tvrdí ministr školství Marcel Chládek

neděle 18. května 2014 ·

Bezmála čtvrtina studentů propadla u písemné maturity z matematiky. To je více než loni. „Snižuje se i počet studentů, kteří se hlásí ke státní maturitě z matematiky,“ komentuje situaci ministr školství Marcel Chládek.

Z článku Heleny Šulcové a Šárky Ševčíkové v Rozhlas.cz vybíráme:

„Nemyslím si, že každý v České republice musí mít maturitu,“ dodává (ministr) a v té souvislosti zmiňuje svůj návrh, podle kterého by střední školy povinně pořádaly přijímací zkoušky. „Dnes se na obory s maturitou dostávají studenti, kteří by v minulosti neprošli ani na učební obor s maturitou,“ domnívá se.

Přehrajte si celý příspěvek

6 komentářů:

Ferda44 řekl(a)...
18. května 2014 v 12:23  

„Dnes se na obory s maturitou dostávají studenti, kteří by v minulosti neprošli ani na učební obor s maturitou,“

A na obory poskytující titul magistr by se nedostali ani studenti, kteří by v minulosti neprošli ani na obory magisterské...

Unknown řekl(a)...
18. května 2014 v 12:46  

Podíval jsem se na statistiku počtu narozených v našem městě. 230 narozených v roce 1990, dnes 78. Počet tříd na ZŠ klesl z 8 na 3. Jedna ZŠ zrušena, s další to vypadá špatně. Počet SŠ zůstal stejný. Pravdou ovšem je, že i bez přijímaček poklesl počet tříd na těchto školách. Žáci se prostě "nedostavili", evidentně nejsou. Kvalita zákonitě klesla, na naši průmyslovku běžně chodí žáci se známkou dobrou až dostatečnou. Výborné až "dobré" vysálo místní gymnázium. Díky propustnosti ZŠ a osmiletých gymnázií jsou v rámci naplněnosti tříd na gymnáziu lanařeni i žáci šestých až osmých tříd (samozřejmě bez přijímaček), stačí prý jen pohovor. Chudáci učitelé ZŠ, na ně chce pan Chládek vpasovat ještě žáky praktických škol.

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. května 2014 v 13:07  

Výborné až "dobré" vysálo místní gymnázium.

Dobré, kteří, aby alespoň dobrými zůstali, musejí podstupovat soustavnou reedukci.

Unknown řekl(a)...
18. května 2014 v 13:28  

18. května 2014 13:07

Reedukce či redukce?

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. května 2014 v 13:55  

¬ reedukce → redukce

Radek Sárközi řekl(a)...
18. května 2014 v 22:01  

Dneska má PhDr. před jménem kdekdo...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.