Výsledky mezinárodního šetření PISA 2012 - Problem solving byly zveřejněny

středa 2. dubna 2014 ·

Výsledky českých žáků v mezinárodním srovnání v rámci řešení tzv. problémových úloh dnes na společné tiskové konferenci představili ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek a ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.


Součástí současného cyklu mezinárodního šetření PISA 2012 bylo i to, jak si žáci poradí s řešením tzv. problémových úloh (Problem Solving). Tyto úlohy nelze jednoznačně zařadit do jedné z testovaných oblastí, protože při jejich řešení musí žáci tvořivě kombinovat vědomosti a dovednosti z různých oborů. Testové úlohy se zaměřovaly na tři hlavní aspekty řešení problémů – kontext problému, povaha problémové situace a uplatňované kognitivní postupy. Do testu byly zařazeny především autentické a komplexní problémové situace, při jejichž řešení museli žáci vlastním působením na situaci aktivně vyhledávat a získávat relevantní informace. Do takových situací se člověk dostává např. při zacházení s neznámými přístroji pro každodenní použití (dálkové ovladače, mobilní telefony, prodejní automaty apod.). Jiné problémové situace tohoto typu vznikají při sportovním tréninku, péči o domácí zvířata, pěstování rostlin nebo v sociálních vztazích. Díky elektronickému testování umožnilo šetření hodnotit tyto tzv. interaktivní problémy v rámci mezinárodního šetření zcela poprvé.

Do šetření PISA 2012 v oblasti řešení problémových úloh se spolu s Českou republikou zapojilo dalších 43 zemí světa. V ČR bylo testováno cca 2800 patnáctiletých žáků v 297 školách, testování bylo provedeno prostřednictvím počítače.

„Výsledky českých žáků byly v porovnání s ostatními zeměmi lehce nadprůměrné. Lépe než naši žáci dopadli žáci například v Singapuru, Kanadě, Austrálii nebo Finsku, horší výsledky naopak zaznamenali žáci z Norska, Irska, Dánska, Polska, Slovenska nebo Španělska,“ informoval ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal a dodal, že příčinou nadprůměrných výsledků českých žáků v oblasti řešení problémových úloh může být úspěšné využívání progresivních výukových metod - například problémové učení, badatelsky orientované vyučování a také individuální a skupinová práce na projektech.

Výsledky českých žáků v oblasti řešení problémů byly lepší než jejich výsledky v matematice, čtení či přírodních vědách. Tyto oblasti byly také testovány v rámci cyklu PISA 2012 a žákovské výsledky byly zveřejněny již začátkem prosince loňského roku.

Z pohledu výsledků stojí za zmínku také fakt, že čeští žáci prokázali vyšší úroveň gramotnosti v oblasti řešení problémů než například žáci z Polska, přičemž polští žáci měli výrazně lepší výsledek než čeští žáci v testu z matematické gramotnosti. Příčiny tohoto stavu by pak měly objasnit sekundární analýzy výsledků tohoto šetření, které bude Česká školní inspekce realizovat s cílem vydefinovat příčiny a navrhnout příslušná opatření. Výstupy z těchto analýz by měly být k dispozici do začátku nového školního roku. „Mimo to bude Česká školní inspekce pokračovat ve vývoji nových inspekčních postupů pro sledování a hodnocení podpory rozvoje a dosažené úrovně žáků v čtenářské, matematické, přírodovědné, sociální, jazykové a informační gramotnosti, které budou využitelné jak v rámci inspekční činnosti, tak ze strany jednotlivých škol,“ uzavřel ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Díky šetření PISA má Česká republika k dispozici mezinárodní srovnání dovedností českých žáků již od roku 2000, a navíc jde o srovnání v čase. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy má pak možnost na získané informace reagovat v rámci národních vzdělávacích politik, jako jsou akční plány na podporu rozvoje gramotností, úpravy rámcových vzdělávacích programů, příprava celostátních metodik nebo podpora pedagogických pracovníků a jejich dalšího vzdělávání.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.