Biologická olympiáda 2014

středa 2. dubna 2014 ·

Talentovaní biologové se utkají v jihočeské metropoli – tématem soutěžních úloh je komunikace 48. ročník Biologické olympiády (BiO) vyvrcholí ve dnech 22.–26. dubna 2014 na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích (JU). Nejúspěšnější středoškoláci změří své síly v republikovém finále, při němž zúročí dosavadní vědomosti a dovednosti z řady biologických oborů.


Nominace 36 soutěžících proběhne na základě výsledků krajských kol. Autorské týmy BiO proslulé svou invencí a kreativitou připravili tentokrát úlohy na téma komunikace, tak příznačné pro naši dobu. „Informační tok rozhodně není žádnou výsadou lidské společnosti.“ dodávají k tomu ovšem sami autoři.

Prostory pro vlastní soutěžní klání poskytnou hned dvě fakulty JU. Fakulta rybářství a ochrany vod v nově zrekonstruovaném objektu historického mlýna v Mezinárodním environmentálním vzdělávacím, poradenském a informačním středisku ochrany vod ve Vodňanech a Přírodovědecká fakulta (PřF) na svých nově zbudovaných pracovištích přímo v Českých Budějovicích. Kampus nabízí soutěžícím nejen moderní špičkově vybavené učebny a laboratoře, ale poskytuje příjemné a pohodlné zázemí. Spoluorganizátoři jsou zdá se samé překvapení a podle informací prezidenta organizačního výboru prof. RNDr. Václava Hypši, CSc., proděkana Přf JU pro rozvoj a vnější vztahy, několik dalších chystají účastníkům také během doprovodného programu, kdy mj. navštíví grafitový důl v Českém Krumlově a národní přírodní rezervaci Vyšenské kopce.

Nabitý soutěžní program rozložený do několika dní sofistikovaně kombinuje teorii s praxí a je koncipován tak, aby umožnil detailně prověřit kvalitu biologických znalostí, zájem i tvořivý přístup soutěžících. Nebudou chybět tradiční disciplíny zahrnující determinaci přírodnin a simulaci práce terénního biologa, hloubkové testování biologických vědomostí, atraktivní laboratorní úlohy s využitím nejmodernější techniky, ani tolik populární autorská řešení. Podle mínění vedoucího týmu autorů Mgr. Vojtecha Baláže, Ph.D. z Fakulty veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně „…je rozhodně nač se těšit.“.

A ve hře je opravdu hodně. Absolutní vítěz zamíří už v červenci na indonéský ostrov Bali, kde se jako člen českého reprezentačního týmu zúčastní jubilejního 25. ročníku Mezinárodní biologické olympiády www.ibo2014.org. Další adepti na členství v týmu pak následně projdou náročným sítem výběru. Lákavá je i nabídka děkanů fakult s biologickými obory na přijetí ke studiu bez přijímacích zkoušek či výrazné bodové zvýhodnění v přijímacím řízení. V této souvislosti připomeňme i rozvojový program Excelence středních škol, který umožňuje finančně podpořit pedagogy, jejichž žáci uspěli v krajských, ústředních a mezinárodních soutěžích a jehož čtvrtý ročník vyhlásilo MŠMT v lednu 2014.

Záštitu nad akcí převzal primátor statutárního města České Budějovice Mgr. Juraj Thoma, rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. a zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele Evropské komise doc. RNDr. Ladislav Miko, Ph.D.

Biologická olympiáda

Biologická olympiáda je předmětová soutěž ve znalostech z přírodopisu a z biologie určená žákům základních a středních škol. Každoročně ji vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Organizačním zajištěním je pověřena Česká zemědělská univerzita v Praze. Odborným garantem a řídícím orgánem soutěže je Ústřední komise Biologické olympiády.

Další informace:

www.biologickaolympiada.cz

www.czu.cz




0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.