Skvělý úspěch českých studentů na EUSO

pátek 11. dubna 2014 ·

V řeckých Aténách se ve dnech 30. 3. až 6. 4. 2014 konal 12. ročník mezinárodní přírodovědné soutěže EUSO (European Union Science Olympiad). Českou republiku reprezentovaly dva týmy středoškoláků, které byly vybrány na základě výsledků soustředění před soutěží. Počet členů v soutěžním týmu je odvozen od třech základních přírodovědných disciplín zkoumajících reálně existující hmotný svět – fyziky, chemie a biologie. Cílem soutěže je mj. vychovávat budoucí elitní vědecké pracovníky schopné díky týmové práci dosahovat mimořádných výsledků.

Společným tématem úloh prvního dne byl olivový olej. V biologické části měli soutěžící za úkol prostudovat proces transpirace olivovníkových větví, sestavit potometr a změřit spotřebu vody za laboratorních podmínek. Z naměřených hodnot sestrojili graf a vypočítali celkovou plochu listů a rychlost transpirace. V chemické části úloh museli stanovit peroxidové číslo a určit podle hodnoty peroxidového čísla, který ze vzorků olivového oleje se více hodí pro potravinářské účely, ve fyzikální části měřili viskozitu a index lomu olivového oleje.

Úlohy druhého soutěžního dne byly zaměřeny na mořskou vodu, biologická část se zabývala růstovou křivkou řas, které se používají k produkci bionafty, v chemické části čistili roztok NaCl a prováděli elektrolýzu roztoku NaCl na grafitové elektrodě, ve fyzikální úloze měli za úkol změřit hmotnostní koncentraci roztoku chloridu sodného pomocí elektrolytického přístroje.

Z 50 týmů z 25 států Evropské unie se tým A umístil na 3. místě a získal zlaté medaile a tým B přivezl ze soutěže stříbrné medaile za 16. místo. Absolutním vítězem letošního ročníku se stal tým A Maďarska, na druhém místě skončil tým B Rumunska.

Slavnostního zakončení 12. ročníku EUSO v aule Národní technické univerzity v Aténách se zúčastnil děkan Národní technické univerzity, prezident Eugenidesovy nadace a řada dalších význačných hostů.

Složení výpravy ČR:
Tým A:
Jiří Etrych (Gymnázium Dašická, Pardubice)
Hana Petržílková (Gymnázium Ústí nad Orlicí)
Jan Petr (Gymnázium J. Keplera, Praha 6)
Tým B:
Simona Gabrielová (Gymnázium Jírovcova, České Budějovice)
Jan Pražák (Biskupské gymnázium, Hradec Králové)
Lukáš Supik (Gymnázium Třinec)

RNDr. Jan Kříž, PhD. (PřF Univerzita Hradec Králové) – mentor za fyziku
RNDr. Lenka Libusová, PhD. (PřF Univerzity Karlovy v Praze) – mentorka za biologii
Prof. Ing. Karel Ventura, CSc. (FChT Univerzita Pardubice) – mentor za chemii
Ing. Jana Ševcová (Národní institut pro další vzdělávání, vedoucí delegace, koordinátor soutěže za ČR)

Talentcentrum, NIDV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.