Přečtěte si: Žáci potřebují naučit spolupracovat a komunikovat na dálku

pátek 25. dubna 2014 ·

V době, kdy technologie umožňují vzájemné propojení a sdílení informací a zdrojů po celém světě, se žáci potřebují naučit spolupracovat a komunikovat na dálku. Globálně propojené pracoviště pro ně bude běžnou záležitostí, nikoli výjimkou. Dovednosti potřebné pro globální spolupráci si žáci nejlépe osvojí prací na projektech, které propojují třídy v rámci školy, regionů, států a kontinentů.

Jak postupovat při rozvíjení globálních kolaborativních projektů:
  1. Pěstujte návyky pro kolaborativní práci – žáci se napřed učí spolupracovat v rámci třídy, vyzkoušejí si postupy brainstormingu, rozhodování, určení akontability. 
  2. Napřed pracujte lokálně, potom globálně – do kolaborativní práce se zapojí žáci v rámci jedné školy, např. žáci stejného ročníku nebo studijního zaměření. Některé z postupů využitelných pro rozvíjení kolaborace ve všech oblastech jsou:
    1. položení otevřené otázky s mnoha nebo žádnou známou odpovědí (např. která postava ze tří knih je nejdynamičtější? Existuje život mimo Zemi apod.), 
    2. zadání obtížného úkolu, např. společně něco fyzicky vytvořit, postavit, 
    3. seznámení se s digitálními nástroji využitelnými pro kolaboraci, jako jsou např. Google Drive, Wikispaces a Edmodo
  3. Připojte se k již existujícímu globálnímu projektu – pro začátek je lepší nevymýšlet celý nový projekt. Získáte také potřebné kontakty v mnoha školách. 
  4. Využijte sociální sítě při vytváření vlastního projektu – využijte různé sítě, které sdružují pedagogy – získáte zajímavé kontakty a nápady pro kolaborativní práci. 
Nejlepší sítě pro začátek jsou Classroom 2.0, Global Education Conference Network, Skype in the Classroom.

Zdroj: EdWeek.org

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

1 komentářů:

M.Kalvach řekl(a)...
25. dubna 2014 v 7:30  

u tohoto materiálu je štítek SCIO zcela namístě

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.