Přečtěte si: Ředitelé škol, otloukánci všech otloukánků

úterý 29. dubna 2014 ·

Kdo má v českém školství nejhorší poměr zodpovědnost/byrokraticko-úmorná práce vs. požitky/jistoty/kompetence? Ředitelé škol.


Z komentáře Václava Klause ml. v Novinky.cz vybíráme:

Ředitelé skutečně ručí (v řadě věcí trestněprávně) ve školách za obrovskou agendu. Že správně využili každý desetník dle příslušných, čím dál složitějších předpisů. Že mají naplněnou školu žáky. Že jsou školní obědy za hranicí poživatelnosti. Že si dítě nerozbije při tělocviku hlavu, a když, tak mají kompletní papírovou dokumentaci BOZP, řádně podepsanou a orazítkovanou. Že mají koho v září postavit před katedru, přestože některé profese jaksi nejsou. Že správně vyplnili a odeslali výkaz o školní knihovně, zahajovací výkaz a přenesli data ze školní matriky ve chvíli, kdy centrální systém fungoval. Že udržují neutrální či pozitivní vztah s krajskou vrchností či obecním zastupitelstvem. Že v zimě topí, i když příspěvky na topení mají na úrovni roku 2004. Že se ve škole žáci přece jen něco naučí a „plus minus“ hladce přejdou na vyšší typ školy. Že správně a včas reagují na všechny reformy a „reformy“ – upravují ŠVP dle změn RVP, přidávají hodiny, průřezová témata, provádějí sebeevaluaci školy v předepsané šabloně. Že zdárně zorganizují a navolí školní radu, aby nenadělala víc škody než užitku. Že má chemikář v lékárničce neprošlé léky a obinadlo. Že opravu podlahy v suterénu řádně vysoutěžili, a dokonce byla i provedena. Že si drží autoritu ve sboru. Že nerezignují a nejdou jen cestou nejmenšího odporu a snaží se svou školu povznést.

7 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
29. dubna 2014 v 22:20  

Nesouhlasím se závěrem. "Nutno v této souvislosti říci, že jsou to ředitelé škol, kdo drží celý školský systém v chodu... České školství na nich stojí." Naopak tvrdím, že české školství (a nejenom české) stojí na učitelích. Dobrý ředitel je požehnáním školy, ale ani špatný ředitel nezabrání dobrému fungování školy, protože to se odehrává především ve třídách.

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. dubna 2014 v 22:57  

České školství na nich stojí.

No právě.
Mému bratru vyprávěl jakýsi neznámý člověk na nádraží v Kubově Huti o hajném z Bílé Vody na Jesenicku, který prý slyšel o řediteli školy, který se údajně vzdal všech svých nadtarifních složek ve prospěch části pedagogické sboru. Ten člověk měl prý tržnou ránu na hlavě a byl cítit slivovicí. A věřte opilci.

ani špatný ředitel nezabrání dobrému fungování školy

Myslíte si, pane Sotoláři, že mezi atributy dobrého fungování školy patří třeba i lpění na dodržování pravidel slušného chování, zkompetentňování v duchu školního vzdělávacího programu, byť by se mnohým mohlo jevit ve svých požadavcích jako náročné a spravedlivé hodnocení výsledků studijního úsilí žáků bez protekce a klientelismu?

Eva Adamová řekl(a)...
30. dubna 2014 v 7:17  

Ještě jsem neslyšela o tom, že by se ředitelé proti některým byrokratickým nařízením shora ozvali. Ba naopak, když pobrouzdáte po českých školách zjistíte, že ředitelé v hojné míře sami vymýšlejí další a další zbytečná lejstra, která po nich nikdo nevyžaduje, jenom, aby se nahoře zavděčili. Většinou to funguje tak, že jeden vymyslí lejstro, další kolem za ním skočí do studny, inspekci se pak lejstro zalíbí natolik, že se pak diví, že na škole s rozumným ředitelem nic takového nemají.

MM řekl(a)...
30. dubna 2014 v 11:33  

Eva Adamová:

Mimo jiné i o tom autor článku píše. Nejúspěšnější ředitel z pohledu zřizovatele je takový, který nedělá problémy, neremcá, nejsou na něj stížnosti a má všechny papíry v naprostém pořádku. Drží hubu a krok, ochotně a vstřícně krmí byrokratického šimla (raději více lejster než méně), prosazuje co nejlepší známkování a ochotně školu zapojí do nejrůznějších blbostí vyhlášených radnicí (soutěž ve sběru mobilů, účast na veřejných zpívánkách za účasti pana starosty etc.). Barák má ověšený glejty typu "Krutopřísně vstřícná škola", "Škola pro 4. tisíciletí", "Fakt férová škola", "Dost hustě barevná škola", "Škola milující brokolici" ap.
A - opakuji - HLAVNĚ NEDĚLÁ PROBLÉMY. Myslím problémy zřizovateli, protože ten je pro jeho další existenci jediný rozhodující.
Dějiny se ve spirále opakují, jsme opět v 70. letech. Akorát díky excelovským tabulkám "vo level vejš".

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. dubna 2014 v 13:17  

Jen dvě připomínky.
Lépe je 'Dost živě barevná škola' a spravně je 'barák má vověšený glejty'. Musíme trošku ubrat na té fomálnosti. Když ještě nemáme glejt na tu 'Skutečně neformální školu'. Prozatím.

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. dubna 2014 v 21:17  

Kdo má v českém školství nejhorší poměr...

'Ale já nechci dělat ředitele školy. Slyšíte? Nechcííí.'
'Tak to jste si měl, pane kolego, rozmyslet dřív, než jste do školství vůbec vlezl. Nějakého starého vola tu prostě potřebujeme.'
'A proč zrovna jááá?!'
'Tak podívejte se, ještě jednou a naposled. Zachatá se i po těch letech kouká jako tele, a Semerád? Ten stále jenom hýká. Tak řekněte, koho tam máme dát.'
'No to teda nevim.'
'Tak vidíte. A navíc jste tu už jediný s formálním pedagogickým vzděláním. Sbalte si fidlátka, a hajdy do ředitelny. Však si zvyknete.'

Unknown řekl(a)...
1. května 2014 v 6:53  

Kdo nechce, tak tuto funkci vykonávat nemusí. Jsem přesvědčený o tom, že za "ony" peníze a moc nad kolegy je 98% ředitelů naprosto spokojených a v žádném případě je již nevzrušuje úvazek obyčejného kantora 21-22 hodin. Přímá práce s žactvem je kupodivu hodně náročná záležitost.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.