Přečtěte si: Proti testům CCSS se postavili učitelé v řadě států USA

středa 23. dubna 2014 ·

Učitelé a ředitelé newyorských základních škol, kteří odmítají zadávat žákům testy podle Společných státních standardů (Common Core State Standards – CCSS), vytvořili sdružení Teachers of Conscience a vydali společné prohlášení. Proti testům CCSS se postavili i učitelé v dalších státech USA. Učitelé odmítají „... postupy, které vedou ... k omezenému zaměření pouze na třídění a řazení dětí podle výsledků“.


V některých školách mají učitelé podporu i ze strany rodičů a ředitelů – učitelé tak mohou v průběhu testování pracovat s žáky, kteří se testu neúčastní. Jinde jsou žáci nuceni v průběhu testování pouze sedět a nerušit, jestliže test odmítají. V dopise ředitelce odboru školství města New Yorku, C. Fariňa, učitelé odmítají reformy spojené s testováním podle Společných standardů a vzdělávání založené na tržních principech. Poukazují na to, že v rámci reformy se veškerá pozornost soustředí na rozhodné testy, na testování jsou vynakládány vysoké finanční prostředky.

Skutečné vzdělávání zůstává stranou stejně jako otázky rovného přístupu ke vzdělávání a podpory žáků ze sociálně a ekonomicky znevýhodněných rodin.Autoři uvádějí, že reformní kroky „ ... narušují lásku učitelů k jejich práci a podkopávají vnitřní motivaci žáků k učení“.

Zdroj: Washington Post

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

5 komentářů:

krtek řekl(a)...
23. dubna 2014 v 11:09  

Z komára velbloud - tři učitelé napsali dopis, že nebudou testovat. A těch učitelů po USA je vícero. Článku chybí kontext, není jasné, o jaké testy a s jakým významem jde. Promiňte, ale je-li toto výstup "výzkumného oddělení společnosti Scio", které "provedlo výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání", pak je mi takový výstup na nic.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
23. dubna 2014 v 12:12  

Smyslem těchto anotací je především to na takový článek upozornit. Vždy je uveden odkaz na zdroj a odtud je zpravidla možné hledat dál a najít si i potřebný kontext. Pokud tedy někdo dělá "z komára velblouda", pak to je asi The Washington Post. Zda a jak ten komár vyroste teprve uvidíme.

krtek řekl(a)...
23. dubna 2014 v 14:21  

Právě že jsem si na ten odkaz klikl, článek přečetl, v diskusi zahlédl tři názory pro a jeden proti. Všechno 14 dní staré.
Klikl jsem si i na druhý odkaz, ale čas procházet, co CCSS vlastně znamená a čemu má sloužit, už nemám. Proto jsem se vyslovil, jak jsem se vyslovil.

BoBr řekl(a)...
24. dubna 2014 v 7:23  

Common Core State Standards je většinou států v USA používaný standard popisující výukové výsledky, podle něhož se tyto také ověřují. Diskuze o tom, zda je plošné testování správné asi nikdy neskončí. Riziko, že se bude učit jen na testy je i podle mne příliš velké. Za prokazatelné považuji to, že se nové plošné testy v USA opravdu snaží podchytit co největší část požadovaných výstupních kompetencí žáků. Právě teď se zavádějí tyto nové testy - viz http://spomocnik.rvp.cz/clanek/16641/

krtek řekl(a)...
24. dubna 2014 v 10:46  

Děkuji.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.