Bořivoj Brdička: Online procházky – příklad opravdové inovace

čtvrtek 24. dubna 2014 ·

Informace o nové aktivitě tzv. PEPOUŠů, v jejímž rámci se vzdálené třídy účastní skutečné procházky vedené odborníkem na zajímavém místě s výkladem. Součástí je i pozvánka na další podobnou akci.

Mám jednoho výjimečného kombinovaného studenta, učitele informatiky na ZŠ Staňkov. Ještě nedokončil ani první ročník následného magisterského studia učitelství, a již mě dokázal několikrát ohromit. Tak třeba svým blogem nesoucím jeho jméno – Miloslav Khas (který mu samozřejmě uznám jako výstup hodný zápočtu namísto tradiční seminární práce, kterou nikdo nečte). Hned v zimním semestru si zapsal můj volitelný přednáškový předmět (Vzdělávací technologie v práci učitele) a díky němu se úspěšně seznámil s PEPOUŠi a zapojil se do eTwinningu. Všechny jeho aktivity najdete na webu školy, za zvláštní pozornost stojí první pokusy s výukovým využitím zvukových záznamů, které začínají formovat obsah jejich školního Rádia Ámos a stanou se základem experimentu realizovaného v rámci jeho diplomové práce.

Důvodem, proč vám o tomto zajímavém učiteli vyprávím, je poslední příspěvek v jeho blogu, který nese název Tábor očima iPhonu. Popisuje aktivitu, kterou považuji jednoznačně za průkopnickou. Nápad vznikl během 24. PEPOUŠova vlnobití, což je pravidelné setkávání PEPOUŠů (PEdagogů POstižených Učitelským Šílenstvím) na síti Google+ s diskuzí na předem zvolené téma (příští bude zase v pondělí ve 20 hod.). Tehdy se diskutovalo o možnosti online propojení se spolupracující třídou či odborníkem. Vznikl z toho okamžitý nápad to vyzkoušet. Slovo dalo slovo a týden poté se vydal dobrovolník v osobě pana učitele Bohuslava (Slávka) Hory na procházku po jeho domovském Táboře s tím, že ho sledovaly hned dvě třídy, jedna ze Staňkova, druhá z Nýřan (Výukové materiály ZŠ Nýřany), kde působí duchovní iniciátorka procházek Jitka Rambousková a autorka inspirativního Spomocníkem odkazovaného blogu Co jsem vyzkoušela (Jak jsme byli na 20 minut v Táboře).  Jako první aktivita svého druhu to dopadlo docela dobře:



Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.