Školáci si za staré elektro a baterie vybrali odměny za 13 milionů korun

pátek 28. března 2014 ·

28. března uplyne 422 let od narození učitele národů, Jana Amose Komenského. Jeden z největších myslitelů, filosofů a spisovatelů, kterého české dějiny znají, se do paměti všech studentů a žáků vryl mimo jiné učebnicí Škola hrou. Ačkoliv měl na mysli především hru divadelní, zažilo se rčení i přeneseně, tedy ve formě vzdělávání pomocí rozličných her. Přímo ve svém názvu na školu hrou odkazuje i školní recyklační vzdělávací program Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Ten funguje již šestým rokem a v současnosti o ekologii vzdělává více než 3200 škol po celé České republice. Vybralo se díky němu téměř 2800 tun starého elektra a školy si rozdělily odměny v hodnotě více než 13 300 000 korun.


Recyklohraní aneb Ukliďme si svět je školní recyklační program, který vznikl v roce 2008 se záměrem podpořit environmentální výchovu v oblasti třídění a recyklace vysloužilých elektrozařízení na základních a středních školách. „Recyklohraní rozvíjí vztah dětí k životnímu prostředí formou tematických her, praktických činností, kvízů a menších projektů, ale také přímou účastí dětí na sběru použitých baterií a vysloužilého drobného elektrozařízení. Za plnění úkolů a sběr získávají školy body, které si pak mohou v našem speciálním internetovém katalogu vyměnit za různé odměny, charakteru výtvarných či sportovních potřeb, her, školních pomůcek, nebo také vstupenek do divadel, kin a zoo,“ říká Ilona Johnová Koukalová, ředitelka Recyklohraní, o.p.s.

Nad projektem převzalo záštitu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a je spolufinancován kolektivními systémy ASEKOL, Ecobat, EKOLAMP a Elektrowin, které se v České republice specializují na zpětný odběr a recyklaci. Od vzniku Recyklohraní v roce 2008 se do něj zapojilo již 3 226 mateřských, základních a středních škol po celé republice.

Za šest let činnosti jejich žáci a studenti zapojení v programu Recyklohraní vybrali více než 2 300 tun vysloužilých elektrospotřebičů a přes 460 tun starých baterií. Díky katalogu odměn si za plnění úkolů a sběr elektra či baterií rozdělily ceny v hodnotě přesahující 13 300 000 korun.

Účast v programu si pochvalují nejen sami děti i jejich pedagogové, ale i kolektivní systémy, které projekt spoluorganizují. „Jen v roce 2013 jsme díky různým tematickým úkolům a soutěžím nasbírali ve školách téměř 22 000 starých mobilů. Přitom právě mobilní telefony a další drobné elektro představují komodity, kterých se k recyklaci dostane sotva jen 25 %. Školy zapojené v Recyklohraní nám tak výrazně pomáhají jak se sběrem, tak i s osvětou. Nezřídka totiž k třídění elektra přivedou i svoje rodiče,“ říká Kristina Mikulová, manažerka komunikace neziskové organizace ASEKOL.


Recyklohraní je školní recyklační program pod záštitou MŠMT České republiky, jehož cílem je prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů a umožnit jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií a použitých drobných elektrozařízení. Organizují jej neziskové společnosti ASEKOL, ECOBAT, EKOLAMP a ELEKTROWIN. V současnosti je do projektu zapojeno 3 226 mateřských, základních a středních škol.

ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, nástrojů, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístroje pro monitorování a kontrolu a výdejní automaty (tj. skupiny 3, 4, 6, 7 8, 9 a 10). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 4 250 městy a obcemi a 2 600 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 15 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. V roce 2013 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,49 kg elektroodpadu.

Kontakty
Recyklohraní: Soborská 1302/8, Praha 6, manažerka projektu: Mgr. Ilona Johnová Koukalová, e-mail: johnova@recyklohrani.cz, tel.: + 420 733 361 155, www.recyklohrani.cz

ASEKOL s. r. o.: Čs. exilu 8, Praha 4, manažerka komunikace: Kristina Mikulova, e-mail: mikulova@asekol.cz, tel.: 234 235 273, www.asekol.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.