Přečtěte si: Debata o učitelích bez diplomu ukazuje, že shoda není zase tak daleko

pondělí 17. března 2014 ·

Anketa Literárních novin na téma, co s nekvalifikovanými učiteli, byla užitečná. Přinejmenším ukázala, že míra shody je větší, než by se ze zkratkovitých vyjádření různých stran ještě před pár týdny zdálo. Přijde mi důležité jasně pojmenovat, v čem se diskutující shodují, v čem přetrvává různost názorů, kde jde spíše o nedorozumění, co by bylo dobré dál udělat a jak se to shoduje s návrhy krizových opatření ministra Marcela Chládka.


Z článku Tomáše Feřteka v Literárky.cz vybíráme:

Klíčem, kterým máme všechna uvažovaná opatření posuzovat, je, zda opravdu prospějí učitelské profesi a především dětem, žákům a studentům. Tenhle názor z diskuse je klíčový. Systém formálně platných diplomů s poněkud sporným kreditem už máme. Nepřijde mi rozumné říkat, že na něm nelze změnit nic, a jsem rád, že tyto změny většina diskutujících připouští, případně je přímo považuje za žádoucí. A každý další krok je třeba hodnotit podle jeho praktických důsledků.

Z tohoto hlediska nedopadají opatření navržená ministrem Chládkem špatně, jen je třeba konstatovat, že jsou to krizová opatření a my máme už teď uvažovat, jak pokračovat až bude akutní krize zažehnána.


Samotné otevření mimořádných studijních termínu a zavedení výjimek pro rodilé mluvčí, odborné učitele na malý úvazek a učitele s dlouhou praxí a věkem nad pětapadesát neřeší kvalitu a užitečnost toho, co se učitelé na fakultách dozvědí. A nic to neříká o tom, jak nabídnout učitelům vzdělání, které opravdu potřebují . Tyto problémy teprve čekají na řešení.
Podobně komise, které mají posoudit kvalitu pedagogů na školách, jež se ocitly v krizové situaci a mají nadpoloviční procento nekvalifikovaných učitelů, neřeší, jak dlouhodobě postupovat u schopných lidí z jiných oborů, kteří chtějí učit, mají pro to motivaci i schopnosti, ale nechtějít studovat znova od prváku.

6 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. března 2014 v 16:42  

"Systém formálně platných diplomů s poněkud sporným kreditem už máme."

Vy to máte v palici opravdu vymetený, nesporně.

Unknown řekl(a)...
17. března 2014 v 19:35  

Ten člověk je skutečně hlupák. Kde se v něm jen ta drzost bere...

krtek řekl(a)...
17. března 2014 v 20:48  

A nejhezčí na tom článku je podpis autora: Autor je odborný konzultant společnosti EDUin
Tedy novinář píšící o školství je odborným konzultantem. Konzutující co a odborný v čem?
---
"Systém formálně platných diplomů s poněkud sporným kreditem už máme."
Dobře, sporný kredit - ze které školy, který obor? Nebo jde jen o plácnutí, nad kterým si můžeme zanadávat, jak to ty vysoké školy špatně dělají?
A tak by šlo rozebrat celý článek.

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. března 2014 v 21:17  

Ten obrázek na začátku textu jsem si radši zvětšil, abych se ubezpečil, že tam pan Kopecký má doopravdy nakreslenu schematickou značku něžného pohlaví, mezi obecným lidem známu jako píču.
Jak příznačné. Takže Literární peach noviny?

Jan Hučín řekl(a)...
18. března 2014 v 9:35  

Tomu se, kolego Pytlíku, dnes říká moderně pussy. Jelikož článek je přiměřeně pobuřující, máme dohromady kýžené pussy riot. To je teď in, víte?

Pavel PEŠAT řekl(a)...
18. března 2014 v 14:17  

Každý si brání to svoje. Mně osobně by připadalo třeba rozumné, kdyby v každém učitelském studijním programu byla povinně ICT podporovaná oborová didaktika a byla z ní zkouška. Ti, co tak skvěle učí bez diplomu nebo s ním, by si jí měli bez výjimky dodělat. Všichni ti, kteří už skutečně ICT ve své výuce dobře a nápaditě používají, mi snad prominou - když se kácí les, létají třísky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.