Přečtěte si: Americký učitel se podivuje nad platy v českém školství

pondělí 24. března 2014 ·

Platy v českém školství jsou mizerné. Přesto odvádějí čeští pedagogové výborné výkony. To si myslí americký učitel, který teď učí v Česku v rámci Fulbrightova stipendia.

Z článku Lukáše Henzla v EuroZprávy.cz vybíráme:

"Zároveň upozornil vedle financí na další problém školství v ČR, a to v přístupu k látce. Klade se tu totiž velký důraz na naslouchání učiteli. To je podle Hurtiga důležité, ale nerozvíjí to vlastní kritické myšlení u studentů. "V USA se však klade důraz na to, aby se studenti snažili poznávat nové myšlenky, uvažovat o nich a porozumět jim z nových úhlů pohledu," dodává.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
24. března 2014 v 10:47  

aby se studenti snažili poznávat nové myšlenky, uvažovat o nich a porozumět jim z nových úhlů pohledu

Nechci chytat za slovíčko, ale rád bych se ubezpečil, že v tomto případě jde o regionální školství, mluví-li se tu o studentech.
Aby se mohlo na problém dívat z různých úhlů pohledu, a hledat nové cesty k jeho řešení, musí se především ten problém vidět a něco o něm vědět.
Příklad s mými milovanými kartičkami. Jak máme hledat způsoby stříhání s menším odpadem, když nevíme jak se vlastně stříhá, a co to vůbec ten odpad je.
Posledních čtyřicet let nabývám čím dál tím pevnějšího přesvědčení, že po nových způsobech myšlení volají především ti, kteří problém neznají. A když znají, tak mu nerozumí. A když rozumí, tak jej neumí vysvětlit. A když umí vysvětlit, tak jsou líní. A když nejsou líní, tak se věnují radši činnostem, které jsou promítnuty do nadtarifů...
Takže rozdat tablety, a hledejte si úhly pohledu, milánkové.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.