Iniciativa Skutečně zdravá škola rozvíjí svoji vizi a formuluje kroky k jejímu naplnění

pondělí 24. března 2014 ·

Občanská iniciativa představuje komplexní koncepci rozvoje školního stravování, která stojí na třech základních pilířích. Jsou jimi revize Vyhlášky o školním stravování, aktualizace Výživové pyramidy a zavedení programu Skutečně zdravá škola na jednotlivých mateřských a základních školách.


„Cílem iniciativy Skutečně zdravá škola je vytvořit a zajistit udržitelnost široké sítě ´Skutečně zdravých škol´, na kterých se vedení školy, učitelé, žáci, rodiče, pracovníci školních kuchyní, dodavatelé potravin, zemědělci a zástupci místní komunity společně zasazují o to, že jsou dětem poskytována chutná a zdraví prospěšná jídla a vytvářeny základy příjemné, zdravé kultury stravování,“ uvedl koordinátor Bohuslav Sedláček.

Změnou by ovšem neměly projít pouze školní jídelny, ve kterých budou dětem v příjemném a klidném prostředí poskytována chutná a zdraví prospěšná jídla, ale u dětí by měly být vytvářeny základy zdravé kultury stravování. „Chceme, aby školy dětem pomáhaly získat představu o tom, odkud potraviny pochází, jak se pěstují a vyrábí a porozumět vztahům mezi jídlem, které jí, a světem, ve kterém žijí. Děti by si ze školy měly odnášet informace, umožňující jim v dospělosti volit taková rozhodnutí, která jim zajistí výběr zdraví prospěšných potravin a schopnost sami si připravit chutný a zdravý pokrm,“ upřesnil Sedláček.

Vize iniciativy by měla dojít naplnění třemi postupnými kroky:

1. Revize Vyhlášky o školním stravování: iniciativa požaduje vytvoření pracovní skupiny sestavené ze zástupců Ministerstev školství, zdravotnictví a zemědělství, odborníků na problematiku výživy dětí a školního stravování, a občanských iniciativ, s cílem revize Vyhlášky o školním stravování tak, aby odrážela nové poznatky v oblasti výživy dětí a aby dětem zajistila možnost volby pokud možno co nejzdravějších pokrmů.

2. Aktualizace Výživové pyramidy: výživová neboli potravinová pyramida je nástroj či vodítko, které ukazuje, jak by se měl člověk správně stravovat a v jakém poměru by měly být různé potraviny na jeho stole zastoupeny. Česká výživová pyramida nebyla, na rozdíl od zahraničních, dosud aktualizována podle nových výživových poznatků.

„O změnu výživové pyramidy, to znamená doporučení pro všechny obyvatele, usilujeme s cílem zajištění zdravé stravy pro děti nejen ve školách, ale i doma,“ říká odbornice na zdravotní prevenci a výživu a odborný garant Iniciativy Margit Slimáková.

3. Vytvoření a zavedení programu Skutečně zdravá škola: ve spolupráci s širokou základnou iniciativ a odborníků připravíme a prosadíme do co největšího počtu škol program Skutečně zdravá škola (SZŠ). Ve Skutečně zdravých školách budou školní jídelny nabízet zdravé a chutné pokrmy připravené z čerstvých a sezónních produktů nakoupených od zemědělců nebo potravinářů z regionu, kteří hospodaří šetrným a udržitelným způsobem, a angažovat děti a žáky k účasti na praktickém vzdělávání v oblasti jídla. Skutečně zdravá škola je komplexní program, plně integrovaný do života celé školy, který si klade za cíl vytvářet kulturu vážící si, vychutnávající a učící o jídle, odkud pochází a jak vzniká. Skutečně zdravá škola také inspiruje děti a jejich rodiny k vaření chutných a zdravých pokrmů doma.

„Neoznačujeme současný systém školního stravování za špatný, nýbrž navrhujeme změny, které jej mohou zásadně vylepšit,“ upozorňuje koordinátor Iniciativy Bohuslav Sedláček.

E-mail: skutecnezdravaskola@email.cz, další informace na webu: www.skutecnezdravaskola.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.