Několik poznámek ke cause cvičebnice pro předškoláky Naše Země

sobota 8. března 2014 ·

Reakce Českého svazu bojovníků za svobodu, ministra Marcela Chládka i následně České televize jsou určitě překvapivé a vzhledem k dohledatelným faktům nejspíše i neadekvátní.

Při hledání informací o cvičebnici pro předškoláky Naše Země jsme zjistili díky vyhledávači následující:
  • cvičebnice vyšla nejspíše již v roce 2009 s ISBN: 978-3-89600-968-5 v několika jazykových mutacích: češtině, slovenštině a polštině,
  • cvičebnice se již nedá v české verzi prakticky zakoupit, naposledy ji nabízely Levné knihy, kde je již vyprodána.

3 komentářů:

David Hawiger řekl(a)...
8. března 2014 v 14:49  

Mám nějak neblahý pocit, že něco podobného jsme již zažili při nástupu jiného ministra ;-).

Stačí, aby se někomu "na těch knížkách a učitelkách" něco nelíbilo a už se to řešilo na nejvyšší úrovni. A kejkle médií tomu dodaly punc "aktuálnosti a naléhavosti".

Eva Adamová řekl(a)...
8. března 2014 v 17:24  

Souhlasím, ale tato současná kauza je o to horší, že v ní byly použity xenofobní a nacionalistické argumenty a bohužel i záměrné lži.

Unknown řekl(a)...
10. března 2014 v 10:07  

Mnoho povyku pro (skoro) nic.

Pan ministr by měl trochu krotit svoji tendenci využít každou příležitost i ke svému osobnímu politickému p.r. a okrajové záležitosti tohoto druhu raději nekomentovat. Hlavně když mu přitom hrozí, že bude spojován s (mírně řečeno) špatně informovanými a neadekvátně zjednodušujícími "národoveckými" prohlášeními Svazu bojovníků za svobodu.

A když už tak činí, měl by se alespoň důkladněji připravit a přesněji vyjadřovat. Jinak se stane, že slůvko vypadne a smysl se pozmění...

Kdyby řekl, že knihu nelze doporučit, protože je pro předškoláky příliš složitá a navrch ještě otrocky přeložená, tedy mechanicky "překlopená" z KONTEXTU jiného státu, měl by víceméně pravdu.

(Proto jsou učebnice vydávány v každém státě zvlášť, protože při vzdělávání, hlavně na nižších stupních, kde se musí všemožně zjednodušovat, používat příklady, příměry, atd. atd. je kontext velmi důležitý a nepominutelný.)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.