Chládek: Problém nekvalifikovaných pedagogů už se nesmí opakovat!

sobota 8. března 2014 ·

Ministr školství Marcel Chládek se v pátek 7. března sešel s děkany pedagogických fakult a zástupci školských odborů, aby projednali další postup ve věci tzv. nekvalifikovaných pedagogických pracovníků. Ministr školství na jednání představil tři klíčové kroky svého úřadu při řešení tohoto problému. Podle analýzy, kterou si nechalo ministerstvo školství zadat, se problém týká až sedmi tisícovek pedagogů, kteří nemají kvalifikaci danou zákonem. Ten by měl nabýt účinnosti v již v lednu, což může ředitelům některých škol způsobit velké personální problémy a je třeba jej tedy aktivně řešit.


Ministerstvo školství při řešení problému navrhuje následující kroky. Podpořit rozšíření nabídky doplnění potřebného vzdělávání, což bylo jedním z hlavních témat schůzky ministra školství Marcela Chládka s děkany pedagogických fakult. Ministerstvo školství se zavázalo, že vytvoří podmínky pro zajištění zvýšených nákladů pedagogických fakult, které jsou spojeny s navýšením kapacit a přijímacím řízením pro doplňující a rozšiřující studium. „Velmi vítám vstřícnost ministra školství Marcela Chládka. Jedná se o první krok ke zvýšení kvality českého školství,“ řekl děkan pedagogické fakulty Jihočeské univerzity Michal Vančura.

Dalším krokem ze strany ministra školství Marcela Chládka bude předložení návrhu novely zákona o pedagogických pracovnících vládě a Parlamentu ČR, který umožní, aby ředitelé škol mohli na nezbytně nutnou dobu uplatnit výjimku pro některého ze svých zaměstnanců – pedagogů, kteří nesplňují podmínky odborné kvalifikace. Novela dále umožní ředitelům škol, aby u pracovníka, který k 1. lednu 2015 dosáhne věku 55 let a má nejméně dvacetiletou praxi, upustili od nutnosti splňovat podmínku odborné kvalifikace. V návrhu bude zaveden institut „rodilého mluvčího“, kdy by tyto osoby byly považovány za kvalifikované. Ředitelé škol budou mít navíc možnost na zkrácený úvazek zaměstnat odborníky z praxe – tedy aktivní umělce či sportovní trenéry, kteří by jinak podmínky kvalifikace nesplňovali.

Ministr školství Marcel Chládek navíc při jednání přislíbil svou aktivní účast při řešení problémů v jednotlivých krajích„První osobní návštěva se uskuteční už v příštím týdnu v pátek, kdy navštívím Karlovarský kraj. Ten z naší analýzy vyšel z hlediska nekvalifikovaných pedagogů zdaleka nejhůře,“ řekl ministr školství Marcel Chládek. Ten se spolu s krajským hejtmanem Josefem Novotným při své návštěvě sejde se zástupci ředitelů škol na území kraje a bude hledat aktivní řešení této problematiky, která by mohla v lednu příštího roku značně zkomplikovat situaci v Karlových Varech a okolí.

1 komentářů:

M.Kalvach řekl(a)...
8. března 2014 v 21:07  

Nekvalifikovany ministr, ktery byl kdysi nekvalifikovanym ucitelem kaze vodu a pije vino. Hlavne ze tluce slamu v zari reflektoru a ve stinu mikrofonu a media mu to žerou. A tak to ma byt, no ne?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.