E-kniha pro vás: Rodiče – nečekaní spojenci

středa 26. března 2014 ·

Vzdělávací program Varianty společnosti Člověk v tísni zveřejnil příručku s podtitulem Jak rozvíjet partnerské dialog mezi školou a rodinou.

Téma komunikace školy s rodinou se čím dál častěji dostává do povědomí a zájmu veřejnosti. Spolupráce rodin a škol je nejen jedním z pilířů inkluzivního vzdělávání a komunitních škol, ale především ukazatelem kvality ve vzdělávání obecně.

Tématu spolupráce škol s rodinami se ve Variantách věnovali již dříve např. ve výzkumu Rodina a škola (Lábusová a kol., 2012), který mapoval způsoby komunikace mezi školami a rodinami ohroženými sociálním vyloučením. V rámci této publikace se zaměřili na to, co nejčastěji způsobuje bariéry komunikace mezi rodiči se školou a možnosti, jak je odstranit.

Příručka představuje tři principy spolupráce – partnerství ve výchově, pravidelnou a transparentní komunikaci a zapojení rodičů. Přináší konkrétní tipy na otevřenou spolupráci školy s rodinami a ukazuje, jaké faktory v jejich vzájemné komunikaci hrají roli.

Vedle praktických tipů, co při spolupráci zohlednit, se publikace věnuje také tématu pravidel, proměně společenských hodnot a kultury školy a stručně také psychohygieně pro učitele.

Příručku Rodiče - nečekaní spojenci, si můžete stáhnout v elektronické podobě nebo si ji můžete objednat v tištěné podobě prostřednictvím formuláře na webu Variant. Příručka je zdarma, poštovné a balné činí za 1 ks 90,- Kč, za 2 ks 100,- Kč. Doba dodání je 2-3 týdny.

Příručka vznikla za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v rámci projektu Ententýky.

Felcmanová , A., Čáp. D, Titěrová K., Vávrová P. (2013) Rodiče - nečekaní spojenci. Jak rozvíjet partnerský dialog mezi školou a rodinou. Vydal Člověk v tísni, vzdělávací program Varianty. Praha.

ISBN 978-80-87456-45-3

Ke stažení





0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.