Přečtěte si: Tělocviku bude zřejmě o hodinu víc. Nafoukne se rozvrh, vadí školám

úterý 11. února 2014 ·

Místo dvou hodin tělocviku týdně budou pravděpodobně tři. Kvůli nárůstu dětské obezity to plánuje zavést ministr školství Marcel Chládek. Školy souhlasí, že žáci více pohybu potřebují. Upozorňují ale, že tím nabobtná už tak dost časově náročná výuka.


Z článku Jana Jiřičky v iDNES.cz vybíráme:

Ministr chce svůj záměr, o kterém v pondělí jednal s Českou unií sportu, příští rok zkoušet na vybraných školách. Třetí hodina by se na všech školách mohla objevit v letech 2016 nebo 2017. "Nechci, aby všichni byli vrcholoví sportovci a olympijští medailisté, ale aby tato hodina zvedla děti ze židlí a od počítačů. Je tristní, kterak u dětí rapidně narůstá obezita," doplnil ministr.

Rozšíření tělocviku na školách vesměs vítají. Upozorňují ale, že to bude pro žáky další hodina navíc. "Musí se říct, na úkor čeho to bude, protože kapacita už není taková, že bychom si mohli dovolit jednu hodinu přidat. Děti jsou už teď časově velmi přetěžované," upozorňuje ředitel hodonínské ZŠ Vančurova Zdeněk Šebesta. Na některých školách tělocvik posílili už dříve. "U nás to máme na druhém stupni, je to ale na úkor jiných předmětů," podotkl ředitel ZŠ Pacov Jaromír Havel.

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. února 2014 v 10:10  

SPORTU ZDAR! Ale mám následující poznámky:
1) snížení obezity to nepřinese, jen více omluvenek z TV
2) některé školy budou mít problém s tělocvičnou. Jestliže mám např. 2 třídy v ročníku, tj. 18 x 2 hodiny Tv = 36 hodin. Po přidání 3. hodiny to dělá 54 hodin = 10 hodin TV pro školu denně
3) zemětřesení v úvazcích téměř na všech školách, pakliže TV bude na úkor jiných předmětů

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. února 2014 v 10:54  

Je to nesmysl.

Důkaz neschopnosti MŠMT.

Maturanti na místech učitelů, druhy cizí jazyk, inkluze bez inkluze, ten třetí hodina TV.

Nicka Pytlik řekl(a)...
11. února 2014 v 11:03  

Jsem přesvědčen, že v třetí hodině tělocviku, posunutí začátku školního dne na devátou hodinu a zahájení školní docházky na sedmý rok věku dítěte je kumulován stěžejní problém našeho školství. A to, že se průběžně matlá a patlá dohromady kdeco, aniž by se pořádně vědělo, k čemu že to povede, protože se vůbec neví, k čemu to vést má. Jen aby se nějaká ta změna vykázala.
Pokud se k takovým výronům aktuální ministr připravoval ve stínu po mnoho let, pak nás nejspíš chce oslnit jako to slunéčko jasnozřivé. Jen bych chtěl připodotknout, ža na takové pytlikování je nás tady už dost.

Eva Adamová řekl(a)...
11. února 2014 v 11:52  

Tak napřed nám zavedli povinný druhý jazyk, čímž vlastně na mnoha školách zlikvidovali povinně volitelné sportovky, a teď NÁM CHTĚJÍ TĚLOCVIKU PŘIDAT?

Je to fakt jednou čehý a podruhé hot.

krtek řekl(a)...
11. února 2014 v 12:42  

1. A co žáci s uvolněním z tělesné výchovy, kteří právě tělesnou výchovu potřebují jako sůl?
2. Zvýší se normativy, pokud dojde k potřebě více člověkohodin tělocvikářů?
---
Ještě stále máte pocit, že byl Dobeš tím nejhorším ;-)? Nejlepší ministryní byla Buzková, která nás prostě nechala být;-)

poste.restante řekl(a)...
11. února 2014 v 18:28  

Připomínám třešničku na dortu.
Pokud dojde (naprosto zbytečným)navýšením výuky TV k vynuceným změnám v dotaci jiných předmětů, vyvolá to další revizi ŠVP. Což je, jak známo, jedna z nejoblíbenějších činností ve školách. :-(

Eva Adamová řekl(a)...
11. února 2014 v 19:42  

"Nejlepší ministryní byla Buzková, která nás prostě nechala být;-)"

Tak nevím pane Krtku,jestli tady s Vámi budou všichni souhlasit, protože právě za Buzkové vznikl onen zákon, o kterém se tady tak živě diskutuje. Nicméně, já s Vámi v zásadě souhlasím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.