Karel Albrecht: Cloudová úložiště – OneDrive

středa 26. února 2014 ·

Třetí díl seriálu o možnostech ukládání dat online, jež se pomalu ale jistě stávají standardem pro technologie s přístupem do internetu. Tento díl se věnuje nástroji Microsoft OneDrive.

Charakteristika

V tomto díle série článků věnovaných cloudovým uložištím bude pozornost věnována službě Microsoft OneDrive (do minulého týdne nazvané SkyDrive). Vznikla sloučením jiných cloudových služeb, které firma Microsoft pro své zákazníky nabízela před samotným vznikem OneDrive. Jedná se o službu určenou k hostování souborů v online prostředí obecně nazývaném cloud (Rozvažte ICT koordinátorům ruce aneb cloud computing). Pro její plné využití je potřeba být registrovaným uživatelem služeb Microsoftu. Výhodou zřízení tohoto účtu je možnost ke své vlastní emailové adrese přidružit většinu cloudových aplikací firmy Microsoft (viz Co je účet Microsoft?).

OneDrive nabízí souborové služby pomocí webového rozhraní postaveného na HTML5, které využívá technologii drag and drop. Další možností je práce s programy přímo propojenými s touto technologií (např. Microsoft Office) nebo instalace aplikace Microsoft OneDrive pro různé platformy. V současné době jsou dostupné verze pro pracovní stanice OS Windows Vista a vyšší (uživatelé verze XP musí využívat webové rozhraní), Windows Phone, iPhone, iPad a pro Android. Jejich základní charakteristiku lze nalézt na stránkách podpory Mobilních zařízení.


Vzhled služby OneDrive

Jaký prostor nabízí

Po registraci účtu Microsoft uživatel okamžitě získává na OneDrive zdarma 7GB prostoru pro ukládání svých dokumentů. V případě potřeby je zvětšení tohoto prostoru možné. Stačí v levé dolní části vybrat položku „Spravovat úložiště“, kde lze buď zadat kód, který uživatel při různých akcích pro tyto účely získal nebo vybrat jednu z možností ročního nákupu zvětšení prostoru (viz Možnosti upgradu po přihlášení).

Tarif Cena: Celkové místo
20 GB 190,00 Kč/rok 27 GB
50 GB 480,00 Kč/rok 57 GB
100 GB 960,00 Kč/rok 107 GB
200 GB 1 920,00 Kč/rok 207 GB

Ceny úložného prostoru

Zajímavostí je práce ve skupinách, které disponují dalším 1GB prostoru, jenž se neodečítá z celkové kapacity úložného prostoru. Skupiny, jak je patrné z obrázku, se zobrazují taktéž v levé části okna. Zakladatel má možnost do nich pozvat další registrované uživatele a může nastavovat práva k uloženým datům. Při vymazání souborů je k dispozici „Koš“, který odstraněné soubory schraňuje ještě po dobu minimálně 3 a maximálně 30 dnů podle zaplněnosti prostoru (vizInside SkyDrive).
Synchronizace

V případě potřeby synchronizace vlastního zařízení se službou OneDrive je zapotřebí nainstalovat potřebnou aplikaci, která je dostupná pro různé platformy, jak bylo zmíněno výše. Po instalaci a spuštění dochází v zařízeních k synchronizaci s cloudovým úložištěm. Nejpropracovanější je aplikace pro Windows, která je buď integrována ve Windows 8, nebo se v nižších verzích doinstalovává. Je možno vybrat, která data budou synchronizována (většinou obsah dokumentů či samostatná složka). Zajímavostí je sdílení souborů v počítači bez nutnosti jejich nahrání do cloudu. V případě zapnutého PC, které má povolenou službu sdílení přes OneDrive, může uživatel přistupovat prostřednictvím internetu ke svým souborům, které tak lze přenést třeba i do počítačů Apple (Načtení souborů ve vašem počítači). Přehled počítačů, se kterými je OneDrive synchronizován, je viditelný v levé části rozhraní aplikace pod názvem „Počítače“, kde je také možno přistupovat ke všem souborům.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.