EDUin komentuje programové prohlášení vlády v oblasti vzdělávání

čtvrtek 13. února 2014 ·

Ocenit lze především důraz na předškolní vzdělávání, vznik Národní rady pro vzdělávání a větší konkrétnost předložených návrhů ve srovnání s koaliční smlouvou.


V programovém prohlášení vlády je v pasáži věnované ministerstvu školství zmíněno několik důležitých záměrů vlády. EDUin na ně upozorňuje a zároveň připomíná, na co je důležité při realizaci vládních záměrů nezapomínat.

Je potěšující, že programové prohlášení vlády je v oblasti vzdělávání konkrétnější než koaliční smlouva a obsahuje některé důležité body.

Za důležité považujeme:

  • Návrh na zřízení Národní rady pro vzdělávání jako platformy pro odbornou diskusi. Taková instituce, kde by bylo možné debatovat o koncepčních otázkách vzdělávání, tu chybí.
  • Důraz na předškolní vzdělávání, které je rozhodující pro snižování rozdílů mezi dětmi z různých sociálních vrstev, a kde se investované peníze nejrychleji vracejí.
  • Důraz na podporu učitelské profese zavedením kariérního řádu a změnou financování regionálního školství.

Z našeho pohledu je problematické:

  • V prohlášení chybí jakákoli zmínka o významu neformálního a celoživotního vzdělávání a jeho uznávání. Není zde zmíněno, že podstatná část vzdělávání dnes probíhá mimo školy.
  • Orientace na technické obory a trh práce by neměla znamenat snížení významu všeobecného vzdělávání a důrazu na občanské kompetence. Školy nemají připravovat absolventy čistě jen pro pracovní trh, jejich úloha je mnohem širší.

Podstatné je neopomenout:

  • Při koncipování kariérního řádu je třeba pamatovat na jeho efektivnost a smysluplnost. Dosáhnout jí nebude snadné. Jen formální kariérní řád, který nezvýší kvalitu učitelské profese a nezlepší pracovní podmínky učitelů, by situaci spíše zhoršil.
  • Je třeba pamatovat na podporu škol středního proudu a učitelské profese při realizaci všech navrhovaných opatření. Tedy například důrazem na politiku inkluze, na zavádění pomocných profesí do škol (asistentů, speciálních pedagogů), na zkvalitnění hodnocení ať už ve vztahu učitelů a žáků, tak i při hodnocení učitelů, ředitelů a škol.

Tomáš Feřtek, odborný konzultant EDUin, řekl: „Oproti obdobné pasáži v koaliční smlouvě obsahuje programové prohlášení několik konkrétních důležitých návrhů. Rozhodně mezi ně patří návrh ustanovit Národní radu pro vzdělávání jako koncepční orgán a také doufáme, že pod změnami financování regionálního školství a zavedením kariérního řádu je ukryt především důraz na podporu učitelské profese, která nakonec vždy rozhoduje o tom, co se děti ve škole naučí.“

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
13. února 2014 v 20:18  

podstatná část vzdělávání dnes probíhá mimo školy

Školně odborní pánové, zdá se, mnoho desítek let pobývali v zahraničí. Podstatná část vzdělávání probíhá mimo školy nejen dnes. Sportovní, hudební, taneční, výtvarné, dramatické, jazykové, rybářské, myslivecké, hasičské, zdravotnické, modelářské, astronomické, střelecké, motoristické a mnohé další vzdělávání takto probíhá od jaktěživa.
A dětičky, které ve škole machrují, jak to biflování mají s nadhledem v paži, se pak nechávají, když kosa na kámen padne, v tichosti a za nemalé peníze dovzdělávat po odpoledních také zcela běžně.
Jen jestli oni odbornící sami nemachrují nad přiměřenou míru.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.