19. 2.: Webinář Multikulturní výchova: Projevy předsudků, rasismu a násilí z nenávisti

úterý 11. února 2014 ·

Organizace In IUSTITIA pořádá ve středu 19. 2. 2014 od 20 hodin ve spolupráci s portálem RVP.cz webinář Multikulturní výchova: Projevy předsudků, rasismu a násilí z nenávisti. Jeho cílem je rozvoj kompetencí potřebných k zapojení multikulturní výchovy do výuky a je vhodný zejména pro učitele základních a středních škol.


„Bude zaměřen na odhalování vlastních předsudků, prevenci jejich projevů v chování a podporu prodemokratických občanských postojů ve škole. Představíme konkrétní aktivity pro použití ve výuce,“ popisuje Šárka Kadlecová, vedoucí vzdělávacích programů In IUSTITIA.

K účasti na webináři stačí počítač s připojením na internet a reproduktory/sluchátka, připojit se lze 15 minut před začátkem na www.rvp.cz.

Webinář je součástí širších vzdělávacích aktivit In IUSTITIA zaměřených na témata multikulturní výchovy (tolerance k odlišnostem, oceňování jedinečnosti členů společnosti, rasová a etnická nesnášenlivost) a výchovy v demokratického občana. Seminář pro vyučující byl v roce 2013 akreditován MŠMT ČR. K tématu multikulturní výchovy vydala In IUSTITIA výukový materiál s teoretickým výkladem pojmů i didaktickými materiály.

Veškeré informace o vzdělávacím programu naleznete na webu In IUSTITIA, o . p. s. v sekci Pro školy http://www.in-ius.cz/pro-skoly/.

„Seminář byl zajímavý, pestrý, metody efektivní a inspirující,“ pochvaluje si účastnice dřívějšího obdobného semináře. "Návaznost na seminář vidím především v rozšíření portfolia činností osobnostní a sociální výchovy a dalších předmětů,“ doplňuje další účastník.

IN IUSTITIA je první a dosud jedinou organizací v ČR zabývající se pomocí obětem násilí z nenávisti a jeho prevencí. Provozuje poradenské centrum Justýna, v němž poskytuje služby obětem trestné činnosti z nenávisti včetně jejich zastupování advokátem, zlepšuje jejich přístup ke spravedlnosti a realizuje preventivní programy pro ohrožené komunity. V roce 2013 získala organizace akreditaci Ministerstva spravedlnosti k poskytování právních informací a registraci u Ministerstva práce a sociálních věcí k poskytování sociálních služeb.

6 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. února 2014 v 0:39  

"Bude zaměřen na odhalování vlastních předsudků, prevenci jejich projevů v chování a podporu prodemokratických občanských postojů ve škole."

Kolik učitelů se nemyje? Kolik učitelů nechodí do práce? Kolik učitelů neposílá své děti do školy? Kolik učitelů...

Bylo by dobré udělat webinář pro tu "multi" část obyvatelstva, protože to jsou oni, kdo NEVÍ, NEROZUMÍ,...

Vůbec by nebylo špatné, kdyby většina příživnických organizací přestala tu rasistickou většinu obtěžovat a zkusila té "postižené" menšině opakovaně připomínat, jak se má slušný občan chovat.
Kdyby totiž ti něco změnili k lepšímu sami na sobě (po ně kolika staletích), zjistily by multikulti organizace, že začínají přicházet o práci a problém by se vyřešil sám!

Drbat hlavu těm, kteří ty ostatní živí je ovšem jednodušší.

Jirka řekl(a)...
11. února 2014 v 10:23  

Průšvih je v tom, že ti z postižené menšiny, kteří se myjí, chodí do práce a posílají své děti do školy, se i se svými dětmi svezou na vlně předsudků spolu se svými etnicky příbuznými, kteří se zatím nepřizpůsobili. Znám spoustu svých etnicky příbuzných, kteří se nemyjí, nechodí do práce a neposílají děti do školy. Vím, že někdy jim není pomoci, ale když by se navoněli, ohákli a šli si o práci říct, tak jim jejich vybledlé obličeje nebudou dělat potíže. To je ten kardinální problém pro obě strany. Myslím, že se musíme měnit všichni a pokud možno, tak společně.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. února 2014 v 11:12  

Jirko, když budete mít ve třídě jakkoliv vzhledově jiného žáka a uvidíte, že je slušný, učí se a snaží se, tak s ním nebude mít nejmenší problém.

Tak to prostě je. MY nejsme špatní, to se nám jen snaží kdekdo vsugerovat. Míč na "jejich" straně a je tam několik století. My jim jen házíme pořád nové míče a ony se ztrácí.

Když pak jdou žádat o práci, bohužel sklízejí plody svých "soukmenovců".

Proto se ptám znova, proč všechny "organizace" chodí za "námi". Kde jste viděl, že by dělaly něco pro "ně"? To jsou jednotlivci, kteří nemají často ani prostředky.

Na "integrační" organizace jdou miliardy! Kolik z aktivistů jde do terénu? téměř NIKDO.

Věta, že se máme měnit společně, to je, nezlobte se, blábol.

http://www.romea.cz/cz/publicistika/komentare/julius-zajac-kdo-jiny-nez-hlavne-romove-by-meli-pomahat-romskym-detem

http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/gyulla-banga-nekteri-romsti-aktiviste-uspesne-rozsiruji-protiromske-nalady


http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/julius-zajac-do-noveho-roku-prosim-aktivisty-a-romeu-aby

Nicka Pytlik řekl(a)...
11. února 2014 v 11:54  

Hejbá se vždycky s tím, s čím hejbat jde.
To dá rozum, přecee.

Jirka řekl(a)...
11. února 2014 v 20:42  

Plody by měl sklízet ten, co zasel. Sám jen potvrzujete, jak těžké to mají ti, kteří se rozhodli být jiní. Já bych také nechtěl pykat za viny svých soukmenovců. Každý blábolíme na základě svých názorů a má blízká zkušenost je jiná. Snad ti, kteří se odváží být jiní, narazí při svém snažení na ty, kteří se mění s nimi. Když to nezvládneme, tak si to vypijí naše děti. Muslimy nebudou a kůže nezežloutne ani neztmaví. Ale nač se plašit. Římané očekávali příchod barbarů vleže, popíjeli víno a snili o slavných dobách svého impéria.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. února 2014 v 21:57  

Přečtěte si výše uvedené odkazy. To píší romové sami.

Nikdo netvrdí, že se nemá nic dělat. Jenom říkám, že to co se dělá, je úplně zbytečné a míjí se účinkem.

Dokud nevzejde iniciativa od samotných cigánů, nebude žádná změna.

Když se nechce, je to horší, než když se nemůže - a to je jejich případ.

Dokud si to většina aktivistů neuvědomí, nebude nic.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.