Přečtěte si: Žádné školné a zkouška pro učně, radí Chládek

středa 15. ledna 2014 ·

Pokud se kandidát ČSSD Marcel Chládek stane ministrem školství, bude muset hned po svém nástupu řešit problém jmenování profesorů. Nejlepší variantou podle něho je, že profesory jmenuje předseda Senátu, vzniklou situaci chce ale nejdříve probrat s prezidentem i zástupci rektorů. To v oblasti školného má Chládek i celá ČSSD jasno: vysokoškolští studenti se v blízké budoucnosti poplatků za studium bát nemusí. Zajímavou novinku pak navrhuje Chládek pro učně. Ti by místo státní maturity skládali mistrovskou zkoušku, která by po několika letech praxe prokázala jejich znalost oboru.


Z článku kat v Česká Televize.cz vybíráme:

"Problémem státní maturity je, že srovnává nesrovnatelné," myslí si Chládek, který chce na učilištích místo dnes povinné státní maturity zavést takzvané učňovské zkoušky. Tu by absolventi učilišť skládali po úspěšném vyučení a několika letech praxe a u profesí, ke kterým je třeba konsese, by nahradila právě maturitu. V podobném oboru by pak dokonce mohla mistrovská zkouška splňovat i požadavek pro vstup do bakalářského studia na vysoké škole.



3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
16. ledna 2014 v 12:11  

"Zajímavou novinku pak navrhuje Chládek pro učně. Ti by místo státní maturity skládali mistrovskou zkoušku, která by po několika letech praxe prokázala jejich znalost oboru."

Už si fakt představuji tu mistrovskou zkoušku u těch davů roky nezaměstnaných učňů. Někteří nedospějí k mistrovské zkoušce v daném oboru nikdy.

Ale jak řákají naši deváťáci: Někdy je dobrý i blbý nápad.

Radek Sárközi řekl(a)...
16. ledna 2014 v 21:28  

Mistrovskou zkoušku ovšem mohou učni skládat až po té, co vycestují do světa a několik let budou působit na místech tovaryšů...

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. ledna 2014 v 22:43  

Tomu se, pane Sárközi, tuším říká 'návrat ke kořenům'.
Pro mnohé ovšem rakousko-uhersko-tereziánsko-předpotopně-dinosauří. Ledaže... ledaže by někoho napadlo, že se tady otvírá prostor pro čerpání evropských peněz na výměnné pobyty, semináře, kurzy, projekty typu Tvaryšem zábavně, Haranti vítáni a tak nějak podobně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.