Přečtěte si: Chládek chce sjednotit zápisy budoucích prvňáčků, aby netrvaly dvě hodiny

úterý 7. ledna 2014 ·

Zatím nejmenovaný, ale navržený ministr školství Marcel Chládek z ČSSD chce zavést jednotné zápisy budoucích prvňáčků do škol. Vedou ho k tomu stížnosti rodičů, jejichž děti absolvovaly několikahodinový zápis jako kdyby se hlásily na školu vysokou a ne základní.


Z článku Jitky Venturové v iDNES.cz vybíráme:

Chládek si myslí, že by u zápisů pomohly standardy. "Neznamená to, že to bude svázání rukou všech, ale u toho zápisu si dovedu představit, že bude nějaký standard, který má dítě splňovat, a bude stejný po celé republice. Není možné, aby to v každé škole běželo úplně jiným způsobem," míní Chládek.

Doporučení by přivítaly i školy. "Třeba už i vzhledem k tomu, že se často říká, že na některých školách jsou zápisy jako přijímací zkoušky. A na druhé straně jsou někdy nešťastné mateřinky, které jsou obviňovány z toho, že děti v uvozovkách nic nenaučí nebo je špatně připraví," svěřila se Radiožurnálu prezidentka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová.


10 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. ledna 2014 v 14:09  

nešťastné mateřinky, které jsou obviňovány z toho, že děti v uvozovkách nic nenaučí nebo je špatně připraví

Některé děti si dokonce neumí samy ani tu plenku vyměnit. Ale na druhou stranu, zkuste si někoho něco učit v uvozovkách.
Nemusí to být právě zákon, úplně by stačilo nařízení vlády, že doba trvání sjednoceného zápisu nesmí překročit délku jedné vyučovací hodiny. Není možné, aby zápisy probíhaly na úkor času, který rodiče běžně tráví se svými dětmi společnými hrami, povídáním si a tak.
Možná ale, že by rodiče neprotestovali, kdyby k zápisu dítě doprovázely právě ty učitelky z mateřinek. Že by si to tam rovnou vypily. To by pak zápisy mohly probíhat klidně i přes víkend nebo nejlépe formou týdenního pobytu v přírodě.
Jsem přesvědčen, že na právě tomto stojí české školství natolik, že to už nesnese odkladu. Vynikající by bylo, kdyby se problému chopili projektanti z čši a dětičky hezky jednotně přetestovali.

Eva Adamová řekl(a)...
7. ledna 2014 v 16:59  

"Dovedu si představit, že bude nějaký standard, který má dítě splňovat, a bude stejný po celé republice. Není možné, aby to v každé škole běželo úplně jiným způsobem," míní Chládek."

No a já zas míním, že standard je jedna věc a způsob jeho zjišťování zase jiná.

Tento planták nám má dělat ministra?
Na jedné stranu chce zavést povinný poslední rok školky, protože některé děti nemají základní hygienické návyky a neumí držet tužku, ale už do těchto nešťastníků chce zároveň cpát cizí jazyk. Panebože!

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. ledna 2014 v 17:37  

Jak říkával kamarád, strojník z aquaparku:
"Ještě ho nenapojili, a už chrlí."

Jirka řekl(a)...
7. ledna 2014 v 19:56  

Lidi neblázněte! Finští experti se leknou a zapomenou panu ministrovi našeptat, že za dobrou práci mají ve Finsku učitelé a zřejmě i žáci koláče. Nechte ho tvořit, jásat a naplňovat. Stejně mám často pocit, že to padající h*o rozmazáváme nejvíc až těsně před dopadem na hlavy žáků v našich pedagogických kolektivech. Každé nařízení se dá vyplnit nebo přeplnit. A my ty koblihy pořád balíme, i když se to v obchodech neosvědčilo. Vrchnosti se je třeba zalíbit i za cenu pozdějšího poleženíčka na loži vyvrhelově. Omlouvám se, to dělaj ty ta-ble-ty.

PS: Dobře se na nich při práci na PC sleduje Show Jana Krause.

krtek řekl(a)...
7. ledna 2014 v 20:34  

Já chci zpátky P. Buzkovou - do ničeho nemluvila a přidala na platy!
P.S.: Snad i Šojdrová nebo Zlatuška by byli lepší z mého nezasvěceného a staromilství propadlého pohledu ;-)

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
7. ledna 2014 v 21:21  

Dnes jednotné zápisy, zítra jednotná škola!To už tady bylo.

poste.restante řekl(a)...
7. ledna 2014 v 23:43  

Tak teď už jen stanovit jednotně pro celou republiku délky přestávek a to by bylo, abychom se v PISA testech neposunuli na první příčku.

Na většině škol je jako součást "přijímacího řízení" na základní školu požadováno po dětech třeba namalování obrázku. Délku času, který na to potřebují, si určují děti samy. Vždycky jsem si myslel, že tak je to správné.

Nyní jsem ale prozřel a souhlasím se zavedením jednotného reglementu. Doporučoval bych tedy zavést jednotně povinnost nakreslit obrázek ministra školství a stanovit časový limit tří minut. I pomalé dítě musí stihnout namalovat typický obrázek skládající se z obdélníku, trojúhelníku, dvou X znázorňujících nohy a krátkou spirálu představující ocásek prasete.
A dítě, které dokáže obrázek nakreslit na tabletu a pod obrázek napsat ministrovo jméno ve fontu Comenia Script, ať dostane rovnou maturitu.

Eva Adamová řekl(a)...
8. ledna 2014 v 19:36  

Dívala jsem se do životopisu M. Chládka. Velmi mne zaujalo, že s oborem výchova a vzdělávání dospělých učil 11 let na ZŠ a SŠ. A co tam proboha učil, které předměty? Fakt by mne to docela zajímalo. On je člověk s tímto oborem na základce uplatnitelný? Podle mne tam tedy neměl co pohledávat. A co to je proboha za chlapa, protože za úroveň zpracování životopisu by se styděl i průměrný deváťák.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. ledna 2014 v 20:39  

s oborem výchova a vzdělávání dospělých

Tedy nejen celoživotní vzdělávání, ale dokonce i celoživotní výchova?
Velmi bych se přimlouval za možnost i soudního nařízení povinného absolvování převýchovy mnohých, a nejen, činovníků.
Zkraje by možná stačil alespoň dvousemestrální kurz, klidně třeba v prostředí Moodle. Pokud by to nestačilo, tak pak už jedině protihulvátská, popřípadě protikreténská ústavní léčba.

krtek řekl(a)...
9. ledna 2014 v 10:46  

Pro E. Adamovou: A jak jste se na jeho stránky dostala? Po mně to chce uživatelské jméno a heslo, což mi panem senátorem a budoucím ministrem školství nebylo přiděleno. Zřejmě jde o stránky velmi osobní, jejichž obsah má být dostupný jen prověřeným osobám.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.