Ministerstvu školství se v loňském roce dařilo čerpat eurodotace

úterý 14. ledna 2014 ·

Rok 2013 byl pro čerpání evropských dotací klíčovým. Došlo totiž k souběhu tzv. „pravidel n+2 a n+3“, což znamenalo zvýšenou administrativní zátěž na pracovníky ministerstva školství. Podle uvedených pravidel bylo nutno vyčerpat předem stanovenou výši dotací, v opačném případě již nepůjde zbytek částky dále využít a zůstane tak Bruselu.


V Operačním programu Výzkum, vývoj a inovace byly doposud do Bruselu předloženy k proplacení projekty za 21,78 miliardy korun. Pravidlo n+3/n+2 bylo pro rok 2013 finálně překročeno o 3,26 miliardy korun (při kurzu 27,35 Kč/EUR).

„Považuji za úspěch, že se v operačním programu zaměřeném na výzkum a inovace v oblasti vědy podařilo tak výrazně překročit stanovený limit čerpání. Investice do těchto oblastí jsou totiž pro rozvoj České republiky a její konkurenceschopnost výjimečnou příležitostí, která se nebude opakovat,“ uvedl ministr školství Dalibor Štys.

V Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost bylo doposud Bruselem proplaceno 22,72 miliardy korun. Pravidlo n+3/n+2 tak bylo splněno na 89 %. V tomto případě se tedy nepodařilo dočerpat částku ve výši 2,8 miliardy korun.

„Jedná se o mnohem optimističtější číslo, než jsme očekávali. V polovině roku 2012 jsme totiž předpokládali ztrátu za loňský rok ve výši až pět miliard korun. Nakonec se tuto částku podařilo snížit téměř o polovinu, což považuji v dané situaci za velmi dobrý výsledek. Zvýšené tempo čerpání a fungující akční plán byly kladně ohodnoceny i ze strany Evropské komise,“ dodal Michal Zaorálek, náměstek ministra zodpovědný za řízení operačních programů.

6 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
14. ledna 2014 v 11:48  

Šak ba, čerpáme a čerpáme. Že je to kolikrát na úplné nesmysly typu šablon (u kterých fakt nevím zda nám je Evropská komise proplatí, když jsme u nich vůbec nekontrolovali finance, jako u všech ostatních projektů, přestože se u všech proketů OP VK jede podle stejných prováděcích dokumentů) a typu projektů zvyšování přírodovědného a technického vzdělávání na SŠ a ZŠ, ze kterých si kraje udělali tunel na peníze pro SŠ, protože základkám z nich nedali ani Kč a jen je nutí jezdit na náborové akce, přestože v zadání projektů bylo stanoveno, že se má jednat o výuku žáků ZŠ v laboratořích SŠ, což se neděje ani náhodou. ve druhém případě se fakt vyhazují peníze eurooknem za blbosti typu kyselice a řízku pro žáky ZŠ a za autobusy na dovoz na nábory.

Pokud budeme takto pokračovat i v dalším programovém období, tak potěš pánbůh.

Radek Sárközi řekl(a)...
14. ledna 2014 v 19:37  

Škoda těch nevyčerpaných skoro tří miliard. Ve školství budou chybět...

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. ledna 2014 v 21:58  

Nevyčerpanost tří miliard znamená, pane Sárközi, že ve školství bude chybět asi tak dvě stě milionů. Zbývající peníze by padly na všechny ty hloupostě okolo.
Školství není smyslem, ale jen záminkou pro čerpání.

Radek Sárközi řekl(a)...
15. ledna 2014 v 20:03  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Radek Sárközi řekl(a)...
15. ledna 2014 v 20:05  

I 200 000 milionů je lepší než nic... ;-)

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. ledna 2014 v 22:22  

Bezesporu. Dokonce lze říci, že ani těch zbylých dvacet osm sta milionů by se vyloženě nevyhodilo, pokud by tedy většina z těch peněz zůstala v republice.
Pěkně by se rozhýbal trh s propiskami, bločky a dalším propagačním materiálem a službami. Také lahůdkářství, cukrářství a vodovody a kaalizace by nepřišly zkrátka. Vždyť kolik jen močopudné kávy se při promo akcích, seminářích a školeních v rámci čerpání fondů uvaří a vypije.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.