EDUin chystá pro ministra Chládka balíček shrnující názory odborné veřejnosti

úterý 21. ledna 2014 ·

Před rokem odstartovala půlroční kampaň Česko mluví o vzdělávání, která spolu s odborníky a veřejností zkoumala, k čemu máme vzdělávání a jaké cíle si máme klást.


Připomínáme výročí kampaně, která se pokusila oživit zájem veřejnosti o vzdělávání a nasměrovat debatu od každodenních témat, jako je testování, státní maturita či nedostatek míst ve školkách, k obecnějším otázkám po smyslu a cílech vzdělávání v moderní společnosti. EDUin připravuje projekty navazující na výsledky kampaně a také webový balíček, který shrne její průběh i témata a nabídne je pro inspiraci veřejnosti i novému ministrovi školství.

17. ledna 2013 začala kampaň velkou akcí nazvanou Audit vzdělávání. Akci si můžete připomenout prostřednictvím videa, kde osobnosti z řad pedagogů, podnikatelů, úředníků a pracovníků nevládních organizací vysvětlují, čím vzdělávání a školy přispěly k jejich úspěchu v profesním i osobním životě.



Na základě výsledků a hlavních myšlenek kampaně EDUin pracuje na těchto projektech:

  • Chciucit.cz – webový portál propagující kvalitní učitelskou práci a představující zajímavé osobnosti z řad pedagogů.
  • Veriod.cz – portál umožňující jednotlivci i organizaci udělit dospělému či dítěti „odznak“ za dovednost či projevenou schopnost. Jeho smyslem je propagace neformálního vzdělávání.
  • Co umim.cz – digitální portfolio umožňující každému shromaždovat doklady o tom, co se naučil. Chce ukázat, že i mimo školu se můžeme naučit mnoho pro život důležitých věcí.
  • Města vzdělávání – pilotní projekt umožňující vznik místních koncepcí vzdělávání. Probíhá ve Svitavách, Žďáru nad Sázavou, Dvoře Králové nad Labem a Kutné Hoře.
  • Česko podporuje vzdělávání – webový portál, který dá každému, kdo se chce podílet na zlepšení vzdělávání u nás, jednoduchý návod, jak na to.

Internetový balíček se závěry kampaně bude obsahovat shrnutí jednotlivých diskusí, přehled všech akcí v rámci kampaně, odkazy na newslettery, články a videa z kampaně i závěry s návrhy opatření, které by mohlo realizovat ministerstvo školství. To už pracovalo s těmito závěry při přípravě Strategie rozvoje vzdělávání do roku 2020. Balíček pro ministra, který doručíme po jeho jmenování do úřadu, bude na webu dostupný i všem zájemcům z řad veřejnosti.

Zdeněk Slejška, ředitel EDUin, řekl: „Pro nás byly závěry kampaně důležitým impulsem pro další činnost. Rozhodli jsme se popularizovat učitelskou profesi, hledat propojení mezi formálním a neformálním vzděláváním, podporovat inkluzi a hledat cesty, jak posilovat školy hlavního vzdělávacího proudu ve schopnosti vzdělávat co nejširší spektrum žáků. Doufáme, že souhrn z debaty podobně inspiruje i ministerstvo školství při přípravě vzdělávací politiky pro příští čtyři roky.“

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
21. ledna 2014 v 18:59  

Doručování podobně výbušných balíčků může ohrozit klid na práci, který naši pracující budou potřebovat, včetně pana ministra. Náročné úkoly čtyřletky splníme už za rok a možná i dříve! Jen nevím, jestli není hypertrofované radílkovství strejdů z eduinu tak trochu urážkou úřadu, jako by ministerstvo nepřicházelo dlouhodobě s gejzíry inovativních myšlenek. Nešlapte si, kluci, po štěstí!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.