Přečtěte si: Pražská škola zakázala muslimkám nosit šátek, ty raději odešly

sobota 9. listopadu 2013 ·

Dvě muslimské dívky opustily střední zdravotnickou školu v Praze, protože jim nedovolila nosit na hlavě šátek. Podle České televize jde zřejmě první případ, kdy dvě muslimky ukončily z těchto důvodů studium. Věc v nejbližší době skončí u ombudsmana a právníci zvažují také antidiskriminační žalobu.


Z článku v iDNES.cz vybíráme:

Ředitelka střední zdravotnické školy v Praze v Ruské ulici Ivanka Kohoutová však míní, že škola nepochybila. Zákony podle ní povolení nošení šátku neupravují a školy si mohou vytvářet pravidla samy. Podle organizací zabývajících se lidskými právy jde ale o diskriminaci a zásah do osobnostních práv.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. listopadu 2013 v 12:39  

No konečně, už také vstupujeme do civilizované, multikulturní Evropy. Snad nikomu z ochránců lidských práv v blízké budoucnosti žádný chráněnec nepodpálí auto, nechrstne kyselinu do obličeje nebo výbuchem nerozmetá střeva po tržnici.
Jsou země, kde se děvčata ocitají v ohrožení života, pokud by byť jen zauvažovala o nějakém studiu. Věřme, že se těch místních muslimských děvčat ochránci zastanou, až je budou souvěrci trestat hromadným znásilněním za to, že prohodila pár slov s bezvěrci. A co případní zdravotní bratři ve třídě? Nebudou nakonec oni vykázáni, aby se to děvčat nějak nedotklo?
Osobně se ovšem musím smířit s tím, že mne se nejspíš nikdo nezastane, až před žáky předstoupím jako zkonvertovaný adamita, byť přiznávám romskou barvu.
Zanechme ale povrchních soudů.
Pokud paní ředitelka argumentuje společenským chováním, mohla by vědět, že nevhodnost nošení pokrývek hlavy v místnosti se týká právě a jen mužů. Tedy kromě pánů Stivína, Šporcla, Matuše a dalších, kteří nezbytně potřebuji dotvářet svoje ímage. Klobouky u žen se připouštějí, a takto upravéné děvče je příjemným oživením výuky, mnou rozhodně tolerovaným.
Tady jde o vážnější věc. A to, že se děvčata odmítají účastnit výuky. Tělocvik, praxe... to jsou dvě nedostatečné na závěrečném vysvědčení. Opakování ročníku se nepovoluje, vzhledem k tomu, že není naděje na zlepšení prospěchu. Konec, tečka.
Ostatně, pokud se jedná o budoucí zdravotnice, mohl by se ombudsman a další ochránci začít zabývat úvahami nad situací, kdy třeba lékař, Jehovovi svědčící, odmítne dát zraněnému transfůzi.
P.S.
Často se v myšlenkách vracím k našim pořád ještě uneseným cestovatelkám. Už jenom proto, že Hanka Humpálová je moje bývalá žákyně, která nosívala takový roztomilý kulíšek.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.